Analyse
De Tweede Kamer onwaardig. De reactie van de Nederlandse parlementariër André Bosman van regeringspartij VVD op de veroordeling van ex-premier Gerrit Schotte laat zich niet anders dan als zodanig kwalificeren. Meteen na het bekend worden van het vonnis stuurde het liberale Kamerlid een tweet de wereld in: ,,En dat is 1!! Nu de rest nog. Ook Aruba en Sint Maarten komen aan de beurt!”
Uiteraard mag Bosman - binnen de gelukkig ruime grenzen van de vrijheid van meningsuiting die in alle delen van het Koninkrijk geldt - zoiets zeggen, maar kies is anders. Er zit aan zijn tweet ook rechtsstatelijk een dubieuze kant: een volksvertegenwoordiger die op de stoel van de rechter gaat zitten, schendt de trias politica die danki Dios evenzeer van toepassing is in het gehele Koninkrijk. Dat is met de voorlopige afloop van het Babel-proces eens te meer aangetoond. Het had Bosman gesierd als hij zich juist blij verrast had getoond dat tegen al zijn vastgeroeste vooroordelen op Curaçao zonder aanziens des persoons recht wordt gesproken.
Een gotspe is het dat uitgerekend Bosman politici in andere landen niet alleen de maat neemt (dat is tot daar aan toe), maar in één moeite door schuldig verklaart en veroordeelt. Het is immers juist zijn eigen VVD die meer dan alle andere partijen bij elkaar wordt bevolkt door corrupte bestuurders (Ton Hooijmaijers e.a.), sjoemelaars (Mark Verheijen e.a.), fraudeurs (Sjoerd Swane e.a.), belangenverstrengelaars (Jos van Rey e.a.) en criminelen (Kathalijne de Kruif e.a.). Een partij ook waar vriendjespolitiek hoogtij viert (Loek Hermans e.a.), waar de spiegels zijn vervangen door doofpotten (Ard van der Steur e.a.) en het - met behoud van witgewassen drugswinsten - uit het gevang houden van een grote boef wordt beloond met een post in het kabinet (Fred Teeven).
De tweet kan niet worden afgedaan als een ‘slip of the pen’. Bosman heeft kennelijk niets geleerd van het feit dat hij nog geen jaar geleden door de rechtbank in Den Haag op de vingers is getikt voor een onbezonnen corruptiebeschuldiging aan het adres van het Sint Maartense Statenlid Cornelius de Weever. De VVD’er ontpopt zich als exponent van de zurige navelstaarderij die steeds meer opgeld doet in politiek Den Haag waarvan de weerslag zich overigens niet exclusief tot de koninkrijksrelaties beperkt. Niettemin geeft het te denken dat vooralsnog geen enkel Kamerlid afstand heeft genomen van Bosmans onbetamelijke uitlating die nog het meeste weg heeft van een openlijke sollicitatie naar de PVV-kandidatenlijst.

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.