Van onze correspondent
Kralendijk - Selibon is op maandag 31 maart met de werkzaamheden gestart voor het herverpakken van biomedisch afval dat is opgeslagen op het terrein van Selibon bij Lagun. Het werk wordt uitgevoerd onder leiding van de gespecialiseerde bedrijven RMD-Advies en Renewi.

BONmedischIn oktober 2024 is er de nodige ophef ontstaan over hoe er met het afval, en dan met name ‘speciaal’ afval, op de stortplaats bij Lagun werd omgegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) liet in een persbericht weten dat er ernstige problemen waren vastgesteld bij het afvalcentrum. Een inspectierapport wees op de groeiende risico’s voor het milieu en de volksgezondheid. ,,De situatie is urgent, omdat de vervuiling van lucht, bodem en grondwater steeds erger wordt”, aldus het ILT. Gewezen werd op 19 containers met asbesthoudend materiaal waarvan een deel lang en onjuist verpakt buiten de containers heeft gelegen. Ook werd specifiek gewezen op negen ongekoelde zeecontainers met biomedisch afval op het terrein, waarvan sommige al meer dan een jaar buiten stonden. ,,Deze containers zijn in slechte staat en kunnen gevaarlijk zijn”, aldus het ILT.
De situatie was zo zorgelijk dat Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond zich genoodzaakt voelde om in te grijpen. Omdat het veilig afvoeren van het aanwezige biomedisch afval om een specialistische aanpak vroeg en het uitwerken van een plan tijd kost ging Helmond in gesprek met specialisten in Nederland. In februari 2025 nam het bestuurscollege de touwtjes weer in handen nadat de rechter had geoordeeld dat Helmond te snel in de plaats was getreden.
Voorafgaand aan het herverpakken van het biomedisch afval zijn medewerkers getraind om het veilig en verantwoord te kunnen verwerken. Het afval is uit de oude containers gehaald en opnieuw verpakt in geschikt materiaal voor transport en verwerking. Vervolgens is het geplaatst in nieuwe zeecontainers. Tijdens het herverpakken zijn onder regie van de GGD Bonaire verschillende oppervlaktemonsters genomen. Uit deze monsters blijkt dat er geen ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn in het afval.
De eerste vijf containers zijn op maandag 14 april per schip naar Nederland afgevoerd. Daar wordt het afval verwerkt in een erkende verbrandingsinstallatie die geschikt is voor biomedisch afval. De resterende voorraad wordt in de komende periode op dezelfde manier herverpakt en zo snel mogelijk van het eiland afgevoerd.
Het bestuurscollege zegt verheugd te zijn dat deze belangrijke stap is gezet in het verantwoord verwerken van biomedisch afval. Het college volgt het proces naar eigen zeggen nauwgezet en benadrukt het belang van een veilige en milieuvriendelijke afvoer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.