Rol lokale overheid niet bespreekbaar tijdens ‘Ban Topa Bonaire’
Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens ‘Ban Topa Bonaire’ is vorige week donderdag intensief gesproken over armoede en bestaanszekerheid op Bonaire.
De avond was georganiseerd door Rabin Baldewsing, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, samen met Unkobon. Het doel was om de veiligheid van het leven, armoede en de hoge kosten van levensonderhoud te bespreken.
De volle zaal en intensieve participatie maakten het volgens Baldewsing tot een indrukwekkende bijeenkomst, zo schrijft hij op LinkedIn. ,,De verhalen maakten duidelijk dat armoede op Bonaire structureel is en gepaard gaat met gevoelens van ongelijkheid. Mensen gaven aan niet alleen financiële zorgen te hebben, maar ook het gevoel anders behandeld te worden dan mensen in Europees Nederland”, aldus Baldewsing. Volgens hem lijkt Caribisch Nederland vaak vergeten te worden bij ontwikkeling van beleid om de bestaanszekerheid te versterken.
Arthur Sealy was deze avond aanwezig en ervaarde de discussies die gevoerd werden anders dan Baldewsing. Hij ergerde zich aan het feit dat de avond een politieke wending nam toen Nederland ervan werd beschuldigd, tegen alle regels in, te weigeren Bonaire te helpen in de strijd tegen armoede. ,,Maar er werd met geen woord kritiek geuit op de overheid van Bonaire. Ik heb gevraagd wat wij binnen onze comfortzone doen op Bonaire om de kwaliteit van leven van burgers te verbeteren, maar ik heb geen reactie ontvangen”, aldus Sealy.
Sealy heeft lang in het onderwijs gewerkt, ook op Bonaire, en is ervan overtuigd dat onderwijs een van de belangrijkste factoren is om armoede te bestrijden. Vorige week schreef hij op de website van Live99FM een artikel over dit onderwerp. Volgens hem werkt 51 procent van de beroepsbevolking onder het gewenste kwalificatieniveau en daar behoort ook een groot deel van het management toe. ,,Ik pleit al 6 jaar en blijf pleiten, voor een hbo op Bonaire zodat studenten hier kunnen worden opgeleid voor deze hogere functies.”
Gedeputeerde Nina den Heyer vertelde hem onlangs dat zij werkt aan een onderwijsvisie. ,,Maar ik weet zeker dat er nooit aan mensen is gevraagd wat zij denken. Ook dit is een democratisch tekort. Ik ben van mening dat onderwijs verbeterd moet worden op initiatief van groepen buiten de overheid.” Sealy kondigt aan zich daarom specifiek te richten op meer onafhankelijke individuen en groepen zoals: Unkobon, vakbonden, Piskabon, Kriabon en schoolbesturen om een onderwijsplan op te stellen waarin onder meer een agrarisch opleidingscentrum wordt opgenomen. Daar moet het gaan over veeteelt, vegetatie, milieu en voedsel. ,,En dat is dan een plan dat meneer Baldewsing moet bereiken.”