Ondanks rapport en toezeggingen geen oplossing voor rugpatiënten
Van onze correspondent
Den Haag - De situatie van de 18 rugpatiënten die na een operatie van meer dan 10 jaar geleden blijvend letsel opliepen krijgt (vernieuwde) aandacht van de Nationale Ombudsman, Reiner van Zutphen.
Gisteren berichtte deze krant al over een kortstondige hongerstaking van een van de gedupeerden die daarmee de aandacht op de situatie wilde vestigen.
In een brief aan staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport vraagt Van Zutphen erop toe te zien dat een behoorlijke uitweg wordt gevonden voor de patstelling waarin het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) en de rugpatiënten nu verkeren en dat de patiënten hierbij laagdrempelige toegang hebben tot juridische bijstand.
Van Zutphen doet zijn oproep naar aanleiding van meerdere signalen over het handelen van VWS in de situatie van deze groep rugpatiënten. Zij liepen letsel op na operaties die in 2012 en 2013 zijn uitgevoerd in Colombia. In februari 2015 bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (nu IGJ) hierover een rapport uit. Daarin staat: ,,Het grote aantal complicaties en (soms blijvende) invaliditeit vallen niet binnen de grenzen van wat in de (westerse) geneeskunde acceptabel wordt geacht. Hierdoor is aan veel patiënten heel veel leed berokkend.” De inspectie concludeerde dat er zonder indicatie veel te uitgebreide operaties zijn verricht, die ook op onjuiste manier zijn uitgevoerd, en die tot blijvende schade in de rug hebben geleid. Op grond van deze informatie heeft VWS al in 2016 toegezegd de schade te gaan vergoeden. Het ministerie laat zich hierbij vertegenwoordigen door de landsadvocaat, die hiervoor vervolgens een letselschadebureau heeft ingeschakeld. De advocaat van de gedupeerden heeft zich, mede door de starre houding van de landsadvocaat, inmiddels teruggetrokken.
'Verschillen door beide kanten genoemde bedragen en/of immateriële schade zijn groot'
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.