SAB de dupe van fout in wetgeving en ‘onwil’
Van onze correspondent
Kralendijk - De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema, heeft op 23 augustus 2024 de aanvraag van Service Apotheek Bonaire bv (SAB) om een apotheek te mogen vestigen op Bonaire afgewezen.
Hiermee voldoet de minister aan de opdracht van de rechtbank om binnen drie maanden met een besluit te komen. De beslissing tot afwijzing is echter niet gebaseerd op inhoudelijke gronden. Dit blijkt uit een brief die in het bezit is van het Antilliaans Dagblad.
De apotheek waar het over gaat is al meer dan een jaar gevestigd in het pand van het Bon Bida gezondheidscentrum en wacht al die tijd op de vergunning om open te mogen gaan. SAB, die deel uitmaakt van Botika di Servisio (BDS), heeft de minister op 15 juni 2023 verzocht om een vergunning voor het vestigen van een apotheek op Bonaire.
De minister van VWS verzuimde echter een beslissing te nemen en overschreed daarmee volgens SAB de ‘redelijke termijn’. Een rechtszaak volgde. In de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van 31 mei 2024 zegt de rechter niet in te zien waarom de minister niet na zeven maanden na de aanvraag had kunnen beslissen op het verzoek van SAB. Hij droeg de minister op om uiterlijk 31 augustus een besluit nemen op de aanvraag. Tegen dit vonnis is het ministerie in beroep gegaan. Daarnaast is gevraagd de uitspraak te schorsen hangende de behandeling van het hoger beroep. Dit is door Hof afgewezen.
De minister kon toen niet anders dan een besluit nemen en in een brief van 23 augustus 2024 wordt de aanvraag, met redenen omkleed, afgewezen. In de motivering van het besluit om de aanvraag af te wijzen wordt (opnieuw) vermeld dat de minister niet over toekenning, weigering of intrekking van een vergunning beschikt, voordat een commissie, zoals vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur, is gehoord. Dit is echter oude wijn in nieuwe zakken want eerder werd bekend dat deze commissie helemaal niet bestaat en het landsbesluit waarin dit is vermeld is niet in de bijlage is opgenomen bij artikel 2 van de wet van 17 mei 2010 tot invoering van de regelgeving met betrekking tot de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Een fout in de wetgeving dus. Pas begin september 2023 is er een wetgevingstraject gestart om dit te repareren.
Op 26 maart 2024 is een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, inhoudende de Verzamelwet VWS 2023 waarin concreet echter weinig is veranderd. De wet moet nu eerst door de Eerste Kamer aangenomen worden en als dat is gebeurd kan de minister middels een aanwijzingsbesluit in plaats van een algemene maatregel van bestuur een commissie instellen. Of zij voornemens is dat te doen wordt in de brief niet duidelijk, zeker niet omdat gezegd wordt dat zij een besluit kan nemen en niet zal nemen. Nu het bij de Eerste Kamer ligt is het voor de minister niet mogelijk aan te geven wanneer de voorgestelde wijziging in werking zal treden, zo wordt duidelijk. Zij biedt aan om SAB van de voortgang op de hoogte te houden zodat ze opnieuw een aanvraag kan indienen.
Ongetwijfeld is hetgeen gebeurt juridisch juist maar het voelt voor SAB onterecht dat dat zij nu het slachtoffer wordt van een fout in de wetgeving en, naar hun stellige mening, onwil van VWS. ,,Het lijkt wel alsof ze gewoon niet willen dat er een botika bijkomt en dat komt volgens mij bij Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) vandaan. Dit is ons in het verleden al eens in niet mis te verstane bewoording te kennen gegeven”, aldus de directeur van BDS, Lennert van der Poel. Hij denkt niet dat de apotheek snel de deuren zal openen al was het alleen al om het feit dat het hele traject opnieuw gelopen moet worden nadat er uiteindelijk een commissie is ingesteld.