Bonaire krijgt 3 jaar intensieve begeleiding vanuit gemeenten en Rijk
Van onze correspondent
Krakendijk - In ieder geval tot 2027 krijgt Bonaire van alle kanten hulp om verdere professionalisering en bestuurlijke ontwikkeling van de griffiers, eilandsraadsleden, gedeputeerden en gezaghebber te bewerkstelligen.
Dit blijkt uit een Memorandum of Understanding (MoU) dat onlangs is ondertekend en dat door Dossier Koninkrijksrelaties is gepubliceerd. Naar verluidt komt er eenzelfde opzet voor Saba en Statia.
De partijen die het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) te hulp schieten zijn de Wethoudersvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Vereniging van Griffiers en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen en de bestuurscolleges en eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben zich op 6 maart 2024 gecommitteerd aan het opzetten van een ondersteuningsprogramma voor politieke gezagdragers. Dit heeft geleid tot het MoU. De genoemde beroepsverenigingen zijn bereid om bij te dragen aan het opzetten en in uitvoering brengen van een - nog te ontwerpen en uit te werken - ondersteunings- en leiderschapsprogramma en het ministerie van BZK is bereid om de uitvoering van het ondersteuningsprogramma te financieren.
In het programma wordt rekening gehouden met de unieke behoeftes, cultuur en historische achtergrond van Bonaire. Naar aanleiding van een eerste ronde verkennende gesprekken is er al een beeld ontstaan van de behoeftes van de griffiers en de politieke gezagdragers op Bonaire en in juni 2024 zijn verdiepende intake-sessies georganiseerd met de gezagdragers. Het ondersteuningsprogramma dient in het derde kwartaal van 2024 van start te gaan.
Voor iedere beroepsvereniging wordt in het MoU precies beschreven wat de ondersteuning in gaat houden en dat de ondersteuning niet ter vervanging is van de werkzaamheden van diegenen die lokaal worden ondersteund. Verder is afgesproken dat er een inwerkprogramma komt voor (nieuwe) raadsleden, gedeputeerden en gezaghebbers en dat er daarnaast continu aandacht wordt geschonken aan het (beter) beheersen van de eigen taken en bevoegdheden, het eigen ‘instrumentarium’ en het inregelen van vaste procedures en werkmethodes, waaronder in ieder geval een planning- en controlecyclus voor de eilandsraad.
Verder is afgesproken dat er een ‘train-de-trainer’-programma wordt opgestart. Dit betekent dat de griffier, medewerkers van de griffie, het ondersteunend personeel van de gedeputeerden en leden van het kabinet van de gezaghebber trainingen volgen om vervolgens deze trainingen te verzorgen aan de eigen collega’s en de gezagdragers. Dit geldt ook voor eilandsraadsleden en gedeputeerden. Langzittende leden kunnen trainingen verzorgen voor jonge leden en meehelpen aan het inwerkprogramma. Hiermee wordt volgens de overheid kennis beter lokaal geborgd.