Inspectie wil over 8 maanden resultaten zien

Van onze correspondent
Kralendijk - Het bestuur van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) heeft op hoofdlijnen in beeld wat er goed gaat en waar er risico's zijn.

bonklusEchter, doordat er op bestuursniveau geen kader is van waaruit sturing wordt gegeven aan het realiseren van doelen op de units, ziet de onderwijsinspectie dat er op de units wisselend wordt omgegaan met het opstellen van schoolbeleid. Dit staat in het rapport ‘Onderzoek bestuur en scholen’ dat op 11 juni 2024 is gepubliceerd.
In maart 2024 heeft de onderwijsinspectie een onderzoek uitgevoerd bij het bestuur en de scholen van de SGB. Voor Caribisch Nederland geldt dat er niet eerder een bestuursonderzoek is uitgevoerd. ,,We geven daarom bij dit bestuursonderzoek nog geen oordelen, maar beschrijven onze bevindingen. Daar waar we wettelijke tekortkomingen vastgesteld hebben, geven we het bestuur hiervoor een herstelopdracht”, aldus de onderwijsinspectie.
Nadat de inspecteurs vertrokken waren stuurde de SGB op 17 maart een persbericht uit waarin werd gemeld dat de inspectie positief was. ,,De inspecteurs bevestigden de uitgezette koers om kwaliteitsverbetering in te zetten, zijn ook positief over de nadruk op samenwerking binnen de scholengemeenschap, maar ook met externe partners”, aldus het college van bestuur (CvB). Dat de inspecteurs naast positieve ontwikkelingen ook verschillende tekortkomingen signaleerden werd in het persbericht niet genoemd.
Een in het rapport genoemde conclusie is dat de verschillende units beter kunnen samenwerken in het belang van de ononderbroken ontwikkeling van leerlingen en studenten en dat het bestuur de financiële verantwoording kan verbeteren door in het eerstvolgende jaarverslag te beschrijven welke doelen gerealiseerd zijn en hoe de risicosturing vorm krijgt. Het bestuur zit volgens de onderwijsinspectie in een visievormingsproces gericht op het uitwerken van een visie, ambitie en doelen voor de komende jaren, maar heeft nog geen formeel vastgestelde visie en ambities die zijn vertaald naar concrete doelen.
Verder ontbreekt er een strategisch beleidsplan en ook ontbreken schoolplannen op twee units, zo stelde de inspectie vast. Daarmee voldoet het bestuur niet aan de wettelijke voorschriften. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een actueel managementstatuut. Bovendien is er sprake van een nog onvolgroeid stelsel van kwaliteitszorg op basis waarvan het bestuur de kwaliteit van het onderwijs borgt en waar nodig verbetert. ,,Maar er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een stelsel van kwaliteitszorg en het bestuur is transparant over de behaalde resultaten”, zo benadrukt de inspectie. Ten slotte wordt geconstateerd dat het aanbod voor leerlingen en studenten met een anderstalige achtergrond dan Papiaments of Nederlands nog niet aan de behoeften voldoet. Daardoor is de ononderbroken ontwikkeling van die leerlingen volgens de inspectie in het geding.
Het CvB krijgt van de onderwijsinspectie de opdracht de geconstateerde wettelijke tekortkomingen te herstellen. ,,In maart 2025 voeren we onderzoeksactiviteiten uit om te beoordelen of aan de herstelopdrachten is voldaan. In oktober 2024 bespreken we middels een voortgangsgesprek de voortgang van de ingezette verbeteringen.”
Het Antilliaans Dagblad heeft het CvB tot twee maal toe verzocht om een interview, maar ze willen pas een gesprek aangaan ‘nadat de speerpunten voor de komende jaren in het strategisch beleid bekend zijn voor SGB Breed’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.