Van onze correspondent
Kralendijk - Het karkó-onderzoek, getiteld ‘Conquer the Future’, is van start gegaan op Bonaire. Dankzij gezamenlijke inspanningen zijn gekweekte jonge karkó’s twee weken geleden met de boot verscheept van Curaçao naar Bonaire. De schelpen worden bij Sorobon in zee uitgezet met als doel om de natuurlijke populatie van karkó’s te versterken.
De Queen Conch Hatchery van het Curaçao Sea Aquarium levert de jonge gekweekte karko’s voor het onderzoek en heeft faciliteiten beschikbaar gesteld om het transport goed te kunnen voorbereiden. De karkó’s zijn na de zeereis eerst geplaatst in een omheining in het zeegrasveld bij Sorobon zodat ze in een veilige omgeving kunnen acclimatiseren. ,,Het was even zorgelijk toen de olievervuiling op Bonaire plaatsvond, maar gelukkig waren er nauwelijks olieresten in de buurt van de omheining”, aldus projectleider en marien bioloog Michiel van Nierop in een persbericht. De olievervuiling had echter geen impact op de jonge karkó’s en alle dieren verkeren in goede gezondheid. Na de gewenningsperiode worden de gekweekte karkó’s verplaatst in het wild waar ze vrij kunnen bewegen in de zee. Vervolgens worden ze via zenders gemonitord om te analyseren hoe ze zich gedragen in de natuur en wat hun overlevingskans is.
Het uitzetten van kleine karkó’s om de populatie te versterken is een kwestie van samenwerking tussen natuurorganisaties, vissers en regelgeving. Voor het vervoeren van de gekweekte karkó’s naar Bonaire moesten diverse vergunningen worden aangevraagd en ook voor het uitzetten is een natuurvergunning nodig van het Openbaar Lichaam Bonaire. Visserijcoöperatie Federashon Kooperativanan Uní di Produkshon (FKUP) heeft gezorgd voor de coördinatie van de reis naar Bonaire. Vóór hun aankomst heeft een team, bestaande uit leden van de visserijcoöperatie Piskabon en stagiaire Claudia Tonnis, de omheining gebouwd en geïnstalleerd. Stinaparangers ondersteunden de stagiaire daarna met het uitzetten van de karkó’s in de zee. ,,Ook is er door deze groep voor gezorgd dat de karkó spoedig kon worden ingeklaard en getransporteerd naar de omheining te Sorobon, zodat ze konden acclimatiseren. Vele handen maken licht werk. Letterlijk en figuurlijk”, vertelt Van Nierop.
Om de samenwerking in dit project te bevorderen is een overeenkomst getekend tussen FKUP, Piskabon, Stinapa en WWF-NL. Stinapa is verantwoordelijk voor de supervisie van het project. Conquer the Future ontvangt financiële ondersteuning van WWF-NL en Seacology.