Er moet een einde komen aan de ongebreidelde groei van de bevolking

Van onze correspondent
Kralendijk - De politiek op Bonaire wil strengere voorwaarden invoeren voor migranten die op het eiland willen wonen en werken. Volgens eilandraadslid Daisy Coffie (M21) worden de plannen deze week besproken met demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. Dit schrijft Nathaly Evertsz van Caribisch Netwerk.

F15 BONvoorwaardenDe wens van het bestuurscollege en de eilandsraad om de groei van de bevolking van Bonaire aan banden te leggen bleek eerder uit een uitgebreid stuk van 10 kantjes dat op 27 februari door de eilandsraad met 8 stemmen voor en 1 stem (MPB) tegen is aangenomen. In dit document zijn in totaal 13 voorstellen gedaan en het is vorige week besproken tijdens het overleg tussen Den Haag en de eilandsraden van Bonaire, Saba en St. Eustatius over de herziening van de WolBES en FinBES. De coalitiepartijen Demokrat, M21 en onafhankelijk raadslid Vrolijk, maar ook de oppositiepartij UPB, zeggen met strengere regels de Bonairiaanse cultuur en Papiamentu te willen ‘beschermen’.

,,Niet-Bonairianen die bereid zijn zich in de cultuur en de taal van het eiland te verdiepen blijven van harte welkom”, laat Coffie aan Evertsz weten. Coffie is in de eilandraad de commissievoorzitter Intereilandelijke en Rijksrelaties. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg is op 15 maart op het eiland om te praten over ongedocumenteerde mensen. Het beperken van migratie is dan ook onderwerp van gesprek.

Sinds Bonaire in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is geworden, is het aantal migranten fors toegenomen. Nog slechts een derde van de inmiddels 25.000 inwoners is Bonairiaans. De gevolgen van de ongebreidelde groei zijn in het dagelijks leven steeds meer te merken. Bijvoorbeeld aan de files op de wegen, een fenomeen dat een aantal jaar geleden nog niet voorkwam op het eiland. En de huizenprijzen zijn fors toegenomen en er is een tekort aan kinderopvangplekken.

Tijdens de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart 2023 was migratie een van de belangrijkste thema’s. Verschillende partijen vinden dat er sprake is van een ‘ongecontroleerde bevolkingsgroei’. ,,Het wordt alleen maar erger als we hier niet iets aan gaan doen”, zegt Coffie. Huisvesting, een baan of genoeg geld op de bank hebben zijn straks niet langer de enige voorwaarden voor een verblijfsvergunning, volgens het plan van de lokale partijen. Maar Bonaire gaat hier niet zelf over. Migratie valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bonaire kan dus als bijzondere gemeente niet zelf strengere migratie-eisen invoeren, maar zal dat samen met politiek Den Haag moeten gaan doen.

Volgens het plan van de eilandsraad hebben migranten in de eerste vijf jaar alleen recht op tijdelijk verblijf. Daarbij zullen ze verplicht een inburgeringscursus moeten volgen en Papiaments gaan leren. ,,Als we onszelf, onze cultuur, onze taal en normen respecteren, moeten we van anderen verwachten dat ze zich integreren”, aldus Coffie. ,,Als aan al deze extra voorwaarden is voldaan, ontstaat na vijf jaar een aanspraak op permanent verblijf.” Ook het kopen van een huis op Bonaire moet moeilijker worden voor ‘buitenlanders’. Alleen mensen die zich blijvend op het eiland vestigen en volledig ingeburgerd zijn, zouden volgens de lokale politiek een huis of grond mogen kopen. De eilandsraad en het bestuurscollege hebben hierover een gezamenlijk standpunt ingenomen. Dit is, zo zeggen ze, ter bescherming van de huisvestingsbelangen en de betaalbare woonvoorraad. Bonaire zal daartoe op korte termijn en met prioriteit de huisvestingsverordening, de bouwverordening en het ROB heroverwegen.”

Hoe politiek Den Haag tegenover de migratieplannen staat, is nog de vraag. Van der Burg zou eerder de eilanden bezoeken, maar moest zijn reis afbreken vanwege gezondheidsredenen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.