Van onze correspondent
Kralendijk - Een groep junior ranchers van de Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) heeft afgelopen zaterdag de grotten bij Barkadera bezocht.

BONontdekkingsreisNaast veel kakkerlakken ontdekten de jongeren ook de prachtige rotspartijen die in de grotten te vinden zijn. Voorafgaand aan de grottentocht heeft de groep een week eerder een presentatie gevolgd over hoe Bonaire en de grotten zijn ontstaan.
Bonaire telt ruim 200 grotten. De meeste zijn droog, maar er zijn ook grotten die gedeeltelijk onder kristalhelder zoet water staan. Die vormen onder andere belangrijke waterbronnen voor de wilde geiten op Bonaire. De meeste grotten zijn niet goed in kaart gebracht. Hier ligt nog een grote taak weggelegd voor de natuurbeschermers en speleologen van Bonaire. Slechts vier grotten zijn toegankelijk voor mensen, waarvan één alleen te bereiken is via een ladder. Het is streng verboden en bovendien levensgevaarlijk om zonder gids grotten op Bonaire te gaan verkennen. De boetes zijn hoog en daarnaast bestaat er een grote kans om te verdwalen in het uitgebreide grottenstelsel. Veel van de ingangen zijn in de loop van de jaren totaal overwoekerd door planten en onkruid. Bovendien zijn de ingangen versperd geraakt door autowrakken en massa’s illegaal gedumpt afval.
Eenmaal in de grotten kunnen bezoekers kennismaken met formaties van stalagmieten en stalactieten. Dit zijn pilaren van versmolten kalksteen die rechtop staan of aan het plafond hangen. Ook zijn er verborgen kamers, druipzuiltjes, fonkelend gekristalliseerde kalk en rotstekeningen van de indianen. En de grotten zitten ook vol met dieren zoals vleermuizen, uilen, krabben, heremietkreeften en unieke garnaalsoorten zoals de Macrobrachium (een garnaal met bijzonder lange scharen) en de Typhlatya monensis (blinde grottengarnaal).
Naast het bewonderen van de prachtige structuren van een grot kregen de junior rangers afgelopen zaterdag informatie over de lichten die gebruikt kunnen worden; rood licht, uv-licht en led-licht. Daarnaast werd al snel duidelijk hoe belangrijk teamwork is als er met een groep wordt afgedaald in een grot.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.