Van onze correspondent
Kralendijk - Gisteren is de aangespoelde olie op Sorobon opgeruimd. Met behulp van Stinapa, LVV, Selibon, het WEB en vrijwilligers was de klus net na het middaguur geklaard. Na maandagmorgen, toen Lac Bay werd opgeschrikt door olie die de baai binnendreef, is er geen nieuwe vervuiling bijgekomen.

F12 BON sorobon olievrij cmykDit maakte het openbaar lichaam gistermiddag tijdens een persconferentie bekend. De verwachting is dat Sorobon vandaag om 9.00 uur weer voor publiek open gaat.

Gisteren werd voorzichtig de conclusie getrokken dat een ramp ‘aan het eiland voorbij is gedreven’. Volgens havenmeester Gunther Flanegin ziet het er positief uit. Intussen is de olievervuiling op Bonaire breed uitgemeten in de lokale en de Nederlandse pers. Zowel de dagbladen als NPO hebben er in respectievelijk artikelen en nieuwsuitzendingen uitgebreid aandacht aan besteed. De Volkskrant kopte met: ‘Stranden Bonaire onder de olie: Ernstige bedreiging voor mensen en kwetsbare ecosystemen’. Volgens de krant was de verwachting van Rijkswaterstaat (RWS) dat het bovenlangs zou gaan. ,,Maar blijkbaar heeft zich een klein stukje afgesplitst van de gehele vlek. Dat was niet zichtbaar, waarschijnlijk omdat het wat dieper lag. Daarom heeft het ons verrast”, aldus een woordvoerder van RWS die verder aan de krant uitlegt dat het technisch onmogelijk is om een 2 kilometer lange baai af te sluiten. ,,Maar de spullen zijn nu zo geplaatst dat de kwetsbaarste gebieden beschermd zijn.”

Naar aanleiding van vragen van Jan Paternotte (D66) heeft de Tweede Kamer minister Christianne van der Wal van Natuur en staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties gisteren om een update gevraagd over de situatie op Bonaire. De Kamer wil niet alleen weten hoe het er precies voorstaat met de vervuiling maar ook of het Kabinet bereid zou zijn om hulp naar het eiland te sturen. Ze wil over een week, maar liefst eerder, een antwoord van de bewindslieden.

Nu Sorobon schoon is komen de andere plekken aan de beurt, zo bleek gisteren tijdens de persconferentie. Bij Lagun blijkt al veel van de aangespoelde olieresten te zijn opgeruimd. De boom (vangarm) die aan de kop van de pier is vastgemaakt lijkt z’n werk goed te hebben gedaan. Op de kant staan tonnen vol olie en in het sargassum dat tegen de pier aanklotst zit nog het nodige. Toch moet er nog zwaar materieel worden ingezet om het restant uit het water te verwijderen. De mangrovebossen die aan het eind van Lagun zijn op het eerste gezicht de dans ontsprongen. Aan de oostkust is ook olie aangespoeld, zo bleek maandag al. Daar gaat het om een langgerekt stuk kust dat stukje voor stukje zal moeten worden schoongemaakt. En dan gaat het alleen nog om de kust tussen Sorobon en de vuurtoren waar redelijk makkelijk bij te komen is. Naar het noorden toe loopt Onima nog gevaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.