Mangroven lijken de dans te ontspringen

Van onze correspondent
Kralendijk - Lac Cay is gisteren onaangenaam verrast door olie afkomstig van een tanker die drie weken geleden op een rif voor de kust van Tobago is gevaren. De olie vormt een bedreiging voor Sorobon maar niet direct voor het meest kwetsbare natuurgebied van Bonaire, de mangroven.

bonolieLangs de hele kust van Sorobon tot aan de vuurtoren liggen inmiddels dikke plakken ruwe stookolie.
Stinapa was gisteren met boten en drones aan het inventariseren wat en hoeveel er precies binnendreef en welke gebieden bedreigd werden, zo liet een medewerker het Antilliaans Dagblad weten. Toen in de ochtend duidelijk werd wat er aan de hand was, is begonnen met zoveel mogelijk olie uit het water te scheppen en af te voeren. Toen bleek dat de olie richting de surfstranden van Sorobon dreef zijn alle watersporters direct uit en van het water gehaald. De dikke olie bleef aan de surfplanken en de zeilen plakken en ook aan de surfers zelf en aan de zwemmers.
Op 7 februari 2024 begon een schip olie te lekken waarna het aan de grond liep op een rif voor de kust van Tobago, een van de twee belangrijkste eilanden van de Caribische natie Trinidad & Tobago. De lekkage heeft stranden, dieren in het wild en meer dan 80 kilometer van de Caribische Zee bedekt, waarna de regering een ‘nationale noodsituatie’ heeft afgekondigd.
Pas na meer dan een week is de naam van het schip gevonden: Gulfstream.
De overheid van Trinidad & Tobago verklaarde later dat een van de schepen een sleepboot was met de naam Solo Creed die vanuit Panama op weg was naar Guyana. Het identificeerde het andere schip, een binnenschip dat het niet bij naam noemde, als het schip dat ‘zwarte, olieachtige afzettingen’ lekte voor de kust van Tobago.
Gisteren aan het eind van de middag kwamen marine park-manager Judith Raming van Stinapa en havenmeester Gunther Flanegin van het openbaar lichaam poolshoogte nemen op Sorobon. Op dat moment was de rommel al zo’n beetje opgeruimd en doordat het inmiddels laag water was geworden verwachtten ze niet op korte termijn meer olie. Volgens Flanegin was het al langer bekend dat de olie in de richting van Bonaire dreef. ,,We konden het lange tijd volgen via satellietbeelden maar op een gegeven moment verdwijnt zo’n enorme plak onder het wateroppervlakte”, aldus Flanegin. Vanaf dat moment was het gissen of en wanneer het op Bonaire zou aanspoelen. Zowel Flanegin als Raming verwachten dat er nog meer komt en daarom worden er containers geplaatst waarin de olie kan worden afgevoerd. De ondernemers op Sorobon krijgen middelen om de olie die morgenochtend op de stranden kan liggen zo snel mogelijk op te ruimen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.