Commissie MER hoeft van BC niet te komen

Van onze correspondent
Kralendijk - De komst van de Commissie MER die door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) gevraagd was te adviseren over de startnotitie Milieueffectrapportage Landschapspark/Landgoed Bolivia is door het bestuurscollege op het laatste moment afgelast. Dit maakte gedeputeerde Clark Abraham gisteren bekend. De afgelasting ligt geheel in lijn met het standpunt van de overheid over Bolivia.

BONBoliviaIn de week van 15 tot en met 19 januari zou de Commissie MER een bezoek brengen aan Bonaire. De commissie bestaat uit drie deskundigen, een voorzitter en een secretaris en adviseert als onafhankelijke organisatie over de inhoud van milieueffectrapporten (MER’s). Zo’n rapport brengt de milieugevolgen van een project in beeld voordat de overheid er een besluit over neemt. De commissie kan bij de start van een project adviseren over wat het milieueffectrapport moet beschrijven en als het rapport is geschreven, dan kan ze de inhoud toetsen en beoordelen of alles wat belangrijk is voordat project ook beschreven is. De commissie schrijft zelf geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer van een project. Ze neemt ook geen besluit over een project, dat doet de verantwoordelijke overheid. De commissieleden zouden het plangebied bezoeken en adviseren over de startnotitie Bolivia aan het bevoegd gezag.
De komst van de commissie zorgde opnieuw voor gefronste wenkbrauwen omdat het niet zou rijmen met het standpunt van de overheid dat er op Bolivia geen woningen zullen worden gebouwd. Op 22 december gaf het BC bij monde van Clark Abraham op de wekelijkse persconferentie aan een nieuwe Letter of Intent (LOI) te willen gaan tekenen over Plantage Bolivia met Bonaire Properties nv, een van de firma’s van het echtpaar Breemhaar, de eigenaren van Bolivia. In sommige media werd dit uitgelegd als ‘dat een zekere ontwikkeling in het gebied wel mogelijk is’. Gesprekken hierover zouden in een positieve sfeer verlopen zijn en er is, zo werd beweerd, de intentie om met elkaar van gedachten te wisselen over de plannen. Na de ophef hierover, vooral van de kant van Foundation Save Plantage Bolivia (FSPB), reageerde Abraham op vragen van het Antilliaans Dagblad. ,,Indien de ontwikkelaars mogelijk de ambitie hebben voor bepaalde ontwikkeling van volkshuisvesting anders wel sociale woningbouw, kunnen we kijken of dat mogelijk is in een ander gebied, rekening houdend met de impact op milieu, natuur en erfgoed. Op geen moment is er door ons geuit dat ontwikkeling op Bolivia door het bestuurscollege (BC) wordt beaamd of gesteund”, aldus Abraham die tijdens de persconferentie van 29 december nogmaals benadrukte dat het BC óók geen voorstander is van minder grote ontwikkeling op Bolivia.
Waarom komt dan nu de Commissie MER naar het eiland was de vraag van onder meer FSPB. Wanneer er niet gebouwd gaat worden op Bolivia hoeft er immers ook geen MER gemaakt en beoordeeld te worden. Uit stukken die op de website van de Commissie MER te vinden zijn blijkt dat de adviesaanvraag al op 2 juni 2022 is gedaan, dus bijna twee jaar geleden en door het toenmalige BC. Wilma Nijland van FSPB vond dat het een bijzonder verhaal aan het worden was. ,,Het BC wil niet ontwikkelen op Bolivia, ze willen wel een LOI tekenen met Breemhaar en, zo als nu blijkt, daarna een MER laten uitvoeren”, aldus Nijland die hierover vorige week vragen heeft gesteld aan het BC. ,,Gedeputeerde Nina den Heyer liet weten dat de verantwoordelijke gedeputeerde Anjelica Cicilia in november en passant geïnformeerd was door betreffende ambtenaren dat dit bezoek plaats zou vinden. Die hebben het volgens Den Heyer dus gewoon voortgezet”, aldus Nijland. Abraham antwoordde gisteren op vragen van het Antilliaans Dagblad over de kwestie dat het huidige BC en de directeur van de afdeling Ruimte & Ontwikkeling vrijdag op de hoogte zijn gesteld dat het de bedoeling is dat er een MER Commissie onderweg is. ,,Bij kennisneming daarvan heeft de directeur R&O in overleg met het BC besloten dit bezoek af te gelasten”, aldus Abraham.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.