Bewust geen maatregelen genomen om de BES-eilanden te beschermen

Van onze correspondent
Den Haag - De overheid is al jaren op de hoogte van de risico’s die klimaatverandering voor Bonaire, St. Eustatius en Saba met zich meebrengt.

besklimaatverandDat blijkt uit documenten die de overheid openbaar heeft gemaakt na een Woo-verzoek van Greenpeace. Jarenlang nam de staat nauwelijks maatregelen, ondanks het besef van de toenemende dreiging door klimaatverandering.
Eefje de Kroon, campagneleider klimaatrechtvaardigheid bij Greenpeace, noemt het schokkend om te lezen dat de gevaren voor de eilanden al jaren bekend zijn, maar dat er amper actie wordt ondernomen. ,,De overheid heeft de plicht om al haar burgers actief te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze plicht is verankerd in internationaal recht zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De klimaatcrisis raakt iedereen, of je nu op Bonaire, Ameland of in Valkenburg woont”, aldus De Kroon.
In het Wet open overheid (Woo)-verzoek vroeg Greenpeace om alle interne en externe communicatie van de overheid met betrekking tot ‘klimaatverandering’, ‘klimaatadaptatie’ en 'waterveiligheid' op de BES-eilanden. In een van de opgevraagde documenten staat volgens Greenpeace dat wettelijke bescherming tegen een overstroming niet nodig zou zijn omdat ‘een watersnoodramp nog niet heeft plaatsgevonden’. Letterlijk staat er: ‘De BES-eilanden hebben de afgelopen eeuw niet te kampen gehad met watersnoodrampen. De ligging boven de zeespiegel en daardoor het ontbreken van (diepe) polders is hiervoor een belangrijke geografische verklaring. Hierdoor was er ook geen aanleiding om maatregelen te nemen en daarover bij wet vast te leggen’.
Uit onderzoek van de VU naar de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire, blijkt dat een vijfde deel van Bonaire dreigt te worden opgeslokt door zeespiegelstijging aan het einde van deze eeuw, koraalriffen verdwijnen en hittegolven toenemen. Daarom hebben bewoners van Bonaire en Greenpeace in mei de Nederlandse regering een sommatiebrief gestuurd, waarin ze eisen dat de Nederlandse regering Bonaire beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland moet daarom de CO2-uitstoot sneller omlaag brengen en concrete maatregelen nemen om het eiland en zijn inwoners te beschermen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.