Van onze redactie
Kralendijk - Bonaire is eindelijk begonnen met de aanpak van de vele slechte wegen. Maar veel inwoners zijn hier niet over te spreken, omdat het vooral om noodreparaties blijkt te gaan in plaats van gloednieuwe wegen.

Wegen,,We hebben een te klein eiland, om zulke rotte straten te hebben”, is volgens Caribisch Netwerk een van de vele boze reacties.
De wegen zijn volgens inwoners van het eiland ‘ver ondermaats’, in vergelijking met de andere gemeenten in Europees Nederland. ,,Er gebeurt een klein beetje hier, een klein beetje daar. Dat vind ik eigenlijk onzin”, vindt Grace Winklaar. ,,Het moet goed gepland en gedaan worden, zo simpel als dat.”
Volgens de laatste cijfers van de afdeling Ruimte en Ontwikkeling is 70 procent van de geplande werkzaamheden nu afgerond en is 80 procent van de bijgekomen projecten van start gegaan. Daarmee lijkt de lokale overheid dus een behoorlijke inhaalslag te hebben gemaakt in de laatste maanden, schrijft verslaggever Marit Severijnse.
,,Het is fijn dat ze iets doen, want het heeft veel te lang geduurd”, reageert Ruud van der Veen. ,,Er waren ludieke protestacties waarbij mensen bloemetjes in die gaten staken. Schandalig dat het zover moest komen. Als je hoort dat er vanuit Nederland geld genoeg is, dan moet je dat geld daarvoor besteden en de bevolking geen gekke dingen voorhouden. Eerlijk zijn, daar ontbreekt het wel eens aan.”
Velen op Bonaire herinneren nog deze ludieke actie: een groep inwoners ging vier jaar geleden, uit frustratie richting de politiek, bloemen plaatsen in alle gaten op Kaya Grandi, de hoofdstraat van Kralendijk.
Het openbaar lichaam beloofde vorig jaar in een persconferentie dat er maandelijks een statusupdate gegeven zou worden, maar dit werd vervolgens maar drie keer gepubliceerd. De veelgehoorde kritiek vanuit inwoners is dan ook dat het bestuurscollege (door Caribisch Netwerk ‘Gemeentebestuur’ genoemd, red.) te weinig communiceert. Op de vraag waarom die renovaties nu wel ineens kunnen, antwoordt de afdeling Ruimte en Ontwikkeling dat er nu simpelweg meer geld bij is gekomen.
,,Een blunder met de bouw van een rotonde enkele maanden geleden is nog steeds bron van irritatie”, vervolgt het verslag. De nieuwe rotonde op Kaya Amsterdam moet vanwege fouten in het ontwerp volledig opnieuw worden gebouwd. Het is te klein en ook voor vrachtwagens is het onveilig om bochten te nemen.
Momenteel is op de plek van de mislukte rotonde een gewoon kruispunt gebouwd, dat daar de komende drie tot vijf jaar nog zal blijven. De nieuwe rotonde zal tussen de 600.000 en 800.000 dollar gaan kosten.
,,Een beetje onlogisch, ongeorganiseerd en onverantwoordelijk”, vindt Winklaar. ,,Ik kan best begrijpen dat projecten niet in één keer gebeuren. Maar het is niet te begrijpen dat dingen zó verwarrend gaan.”
Volgens Winklaar zijn er nog een heleboel wegen onveilig, maar de weg naar het dorp Rincon zou volgens haar als eerste moeten worden aangepakt. ,,Het is daar te donker en er zijn te veel gaten. Het is ons erfgoed, dus het moet wel goed gedaan worden.”
Als het om veiligheid gaat, wijst Van der Veen erop dat veel wegen nog te smal zijn. ,,Dan rijden er zware vrachtwagens met ijzer of hout en wringt zich daar een ander autootje tussen. Ik zie gevaarlijke situaties.”
Op Bonaire wordt verder ook nog steeds weinig rekening gehouden met het toenemend aantal fietsers. Op de weinige wegen waar er fietspaden zijn, staan regelmatig auto’s geparkeerd. ,,Om te kletsen, of voor boodschappen. Maar dat is een gewenningsproces.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.