Van onze correspondent
Den Haag - Nederlandse banken mogen rekeninghouders op de Caribische eilanden het hoge buitenlandtarief vragen voor hun betaalrekening. Dat heeft de geschillencommissie van het financieel klachtinstituut Kifid maandag bepaald.
De klacht was ingediend door een rekeninghouder van ABN Amro op Bonaire, die onder andere aanvoerde dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is en dus onder de binnenlandse regels moet vallen. De buitenlandopslag die op 1 juli 2021 werd ingevoerd zou daarom onterecht zijn. Ook een klant uit Zwitserland had geklaagd. Het gaat voor Bonaire om 15 euro per maand, voor Zwitserland om 8 euro.
Over het argument van de Bonairiaanse klant dat zij in Nederland woont, stelt de geschillencommissie vast dat Bonaire voor de Europese Unie de status heeft van ‘landen en gebieden overzee’ en dat daarom de Europese wetgeving over de bankrelatie niet op Bonaire van toepassing is. Daarom mag zij anders worden behandeld dan klanten in Europees Nederland.
Kifid vindt de reden die de bank noemt voor de opslag redelijk. Dat is dat de bank extra kosten moet maken om te voldoen aan de strengere regels die in internationale wetgeving zijn opgenomen. De rekeninghouders vinden dat de opslag niet eenzijdig kan worden opgelegd en vinden het bedrag onredelijk.
De geschillencommissie bevestigt dat het eenzijdig invoeren van een hoger tarief niet ‘oneerlijk of onredelijk bezwarend’ mag zijn. Maar dat is hier niet het geval. In de voorwaarden van de bank staat dat die eenzijdig kunnen worden gewijzigd als die wijziging twee maanden van tevoren wordt aangekondigd. Dan heeft de klant tijd om eventueel van bank te veranderen. De wijziging werd door ABN Amro in april aangekondigd en was dus op tijd. Het bedrag vindt de geschillencommissie ook niet onredelijk.
De uitspraak van de geschillencommissie is bindend voor zowel de consument als de bank. In dit geval gaat het om ABN Amro, maar de commissie geeft aan dat er meer soortgelijke klachten lopen over andere banken. Die zullen op eigen merites worden beoordeeld, maar veel hoop op een andere uitspraak moeten de indieners niet hebben, want de geschillencommissie zal ‘vasthouden aan de lijn zoals in deze uitspraak uiteengezet’.