DC-ANSP: Defecte VOR-apparatuur Bonaire ontwerpfout leverancier
Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Het zogeheten PJB VOR-navigatiesysteem voor het vliegverkeer op Bonaire is al een tijdlang defect en daardoor uitgeschakeld. Er blijkt een ontwerpfout te zitten in een onderdeel van het systeem, dat binnenkort wordt ontvangen. Aldus Micilia Albertus-Verboom in gesprek met het Antilliaans Dagblad.

bonairportAlbertus-Verboom is algemeen directeur van Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) op Curaçao, dat verantwoordelijk is voor PJB VOR.
Daardoor zouden sommige typen vliegtuigen - vooral de kleine toestellen die geen alternatief systeem aan boord hebben - alleen een visuele landing kunnen maken. Bij slecht weer, zoals stortbuien, kan dat eventueel voor problemen zorgen. Grotere vliegtuigen zijn geëquipeerd met een ander systeem, dat wel gewoon werkt.
We zijn in gesprek met de leverancier om het onderdeel zo spoedig mogelijk te vervangen”, aldus de directeur van DC-ANSP, die aangeeft dat er al langer problemen zijn met de VOR op Bonaire die af en aan uitvalt. Wanneer de reparatie kan worden uitgevoerd is onbekend. Ook in andere landen kampt de VOR met de vergelijkbare ontwerpfout. Het is dus afhankelijk welk land als eerst aan de beurt komt. ,,Daarover zijn we in onderhandeling.”
Dagblad Èxtra berichtte vrijdag over de storing en deze Papiamentstalige krant op Bonaire is doorgaans goed geïnformeerd, zeker als het de luchtvaartwereld betreft. Het VOR-systeem op Bonaire, dat staat voor VHF Omni-directional Range, valt onder het beheer van de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider op Curaçao. DC-ANSP is belast met de luchtverkeersleiding van de Curaçao FIR (Fligth Information Region).
Een VHF Omni-directional Range-station is een zendstation voor nauwkeurige radionavigatie, een hulpmiddel voor de luchtvaart. Sinds 1960 is VOR de standaard voor korteafstandsnavigatie binnen de International Civil Aviation Organization (ICAO).
De DC-ANSP op Curaçao is verantwoordelijk voor VOR. Deze organisatie beheert de luchtverkeerstoren op Hato, op Flamingo Airport en is verder dus belast met het regionale luchtruim dat onder de verantwoordelijkheid valt van ‘Mahuma’.
Een paar jaar terug heeft de DC-ANSP de VOR op Bonaire laten installeren, maar het systeem zou nu al een tijdje zijn uitgeschakeld. Het apparaat staat aan het eind van de landingsbaan. De ‘tera korá’ (de roodgekleurde zandbodem) zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn van het defect, bericht Èxtra. Maar Albertus-Verboom zegt dus dat geconstateerd is dat er een ontwerpfout is.
Bij slecht zicht - wat zelden het geval is op de ABC-eilanden, behalve als het hard regent en er dikke wolken zijn die laag hangen - hanteren piloten de ‘instrument approach’, waarbij geland wordt op de instrumenten in de cockpit.
De luchthaven van Bonaire heeft naast VOR ook de mogelijkheid van een ‘RNAV approach’, bevestigt Albertus-Verboom, gebaseerd op satelliet en gps en moderne technologie in vliegtuigen. De meeste maatschappijen hebben dit standaard aan boord, maar tot voor kort waren de kleinere toestellen hiermee niet uitgerust. Het is niet bekend of de relatief nieuwe toestellen van Divi Divi Air en EZ Air - die tussen Curaçao en Bonaire pendelen - hiervan zijn voorzien.
Voor KLM, TUI, Delta, American en United is het defect geen probleem.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.