Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - In de wetenschappelijke publicatie Scientific Reports is een artikel verschenen over een experiment op Sint Eustatius om meer mannelijke schildpadden geboren te laten worden. Dat meldt Swansea University op de website EurekAlert!.

schilpiesHet voortbestaan van zeeschildpadden wordt bedreigd door de opwarming van het klimaat. Het geslacht van schildpadden wordt namelijk bepaald door de omgevingstemperatuur van het zand, omdat de dieren geen chromosomen hebben die dit bepalen. Bij temperaturen boven de 29 graden komen er vrouwtjes uit de eieren, daar beneden worden het mannetjes. Door de temperatuurstijging komen er steeds meer vrouwtjes en zouden er in de toekomst geen mannetjes meer worden geboren.
In het Sint Eustatius Marine Park zijn er tussen 2012 en 2017 experimenten gehouden door Swansea University (Wales), Wageningen University & Research, de Universiteit Groningen en Deakin University (Australië). Er werden experimenten gedaan met nesten in Oranjebaai en Zeelandia. Daarbij werd op verschillende manieren gezorgd voor schaduw en werd de temperatuur op de diepte van de nesten gemeten. Gekeken werd naar de effecten van wit zand, witte schermen en palmbladeren vergeleken met de langjarige gemiddelde temperatuur op de stranden.
Onderzoeksleider Nicole Esteban van Swansea University zegt in het artikel dat de temperatuur op de neststranden van Sint Eustatius gemiddeld 31 graden is. Daardoor zijn er de afgelopen tientallen jaren overwegend vrouwelijke schildpadden uitgekomen. ,,Er is een reële zorg dat er niet genoeg mannetjes worden geboren om de soort in stand te houden. We besloten daarom te onderzoeken op welke manier we de nesttemperatuur omlaag konden brengen.” Marjolijn Christianen van Wageningen University zegt dat de resultaten verrassend waren. ,,Simpele maatregelen kunnen effectief zijn in het voorkomen van een uitsluitend vrouwelijke populatie. De palmbladeren bleken het meest effectief, die de temperatuur gemiddeld met 0,6 graden verlaagden. De verschillen tussen de stranden op een kilometer uit elkaar waren gemiddeld 1,9 graden. Het verplaatsen van de nesten en de schaduw bracht de verhouding van 97 tot 100 procent vrouwtjes terug naar 60 tot 90 procent. Dat is een groot verschil.”
De resultaten geven dus aan dat kunstmatige schaduw en het verplaatsen van nesten effectief kan zijn. Bovendien zijn de maatregelen goedkoop en is er weinig technologie voor nodig om toch resultaten te boeken waarmee de kansen op het behoud van zeeschildpadden kunnen worden vergroot.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.