Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Op Saba komen projecten voor verduurzaming goed op stoom. Met hulp van geld van het Rijk wordt in 2019 gestart met de verduurzaming van de landbouw en de tweede fase van het zonnepark bij de luchthaven ligt op schema.

sabazonnepanelenHet zonnepark moet in het eerste kwartaal van 2019 worden opgeleverd.
De lokale teelt van groenten moet een impuls krijgen. Daarvoor heeft het kabinet een miljoen euro uit de Regio Envelop bestemd voor landbouw. Afgelopen maandag tekende gedeputeerde Rolando Wilson op Sint Maarten een overeenkomst voor de aankoop van 6.000 vierkante meter land.
Op dit terrein bij Rendez-Vous (Windwardside) zullen groenten worden geteeld in kassen voor meer lokale productie, zodat Saba minder afhankelijk wordt van import. Daarnaast levert het banen op en kan de bevolking gezonder eten, omdat er meer verse producten op de markt komen.
Naast twee kassen komt er een apart gebouw voor hydrocultuur. Hierbij worden planten niet op aarde gekweekt, maar op water met mineralen en andere voedingsstoffen. Hierdoor kan er meer worden geproduceerd met minder risico op ziektes.
Met de bouw wordt volgend jaar begonnen en deze moet in 2020 klaar zijn. Dan kan worden begonnen met de kweek van onder andere tomaten, komkommer en sla. Hiernaast zijn er nog twee landbouwprojecten bij Bobby Hill en Zion’s Hill, waar de productie al is begonnen.
Het zonnepark bij de luchthaven bestaat uit bijna 3.000 panelen en moet samen met de eerste fase van 3.200 panelen zorgen voor ongeveer 40 procent van de energiebehoefte van Saba. De verwachting is dat de tweede fase nog voor kerstmis wordt afgerond. Het park is orkaanbestendig tot zeker orkaankracht 4.
In februari zal ook de opslag van energie mogelijk worden, want dan is het batterijdeel voor dit deel van het park klaar. Bij de eerste fase is ook een opslaginstallatie aangelegd bij Fort Bay. De stroom wordt via ondergrondse kabels naar de batterijen gevoerd. Met de zonne-energie kunnen de variabele stroomtarieven van Saba Electric Company voor de consument iets omlaag. De zonneparken worden gefinancierd met subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Europees Ontwikkelingsfonds.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.