Van onze correspondent
Kralendijk - Bouwvakkers vormden in 2014 de grootste beroepsgroep in Caribisch Nederland. Zo liet het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gisteren weten.
Onder bouwvakkers vallen onder meer de metselaars, timmerlieden en stratenmakers. Bijna 12 procent van de in totaal 13 duizend werkenden op de drie eilanden maken deel uit van deze beroepsgroep. Daarnaast is er ook veel administratief personeel.
Met ruim 10 procent van alle werkenden staat het administratieve personeel op de tweede plaats en is daarmee dus de op een na grootste beroepsgroep. Bij administratieve beroepen gaat het onder meer om algemeen administratief medewerkers en secretarieel medewerkers. Andere grote beroepsgroepen in Caribisch Nederland zijn medewerkers in de persoonlijke dienstverlening, waaronder horecapersoneel, verkopers, schoonmakers en keukenhulpen.
Kenmerkend voor Bonaire is dat er naast bouwvakkers (13 procent) en administratief personeel (11 procent) vooral ook veel verkopers zijn. In 2014 werkte net geen 9 procent van de bijna 10 duizend werkenden als winkelier of verkoper in een winkel. Daarmee was een op de drie Bonairianen werkzaam als bouwvakker, administratief dan wel secretarieel medewerker of verkoper. Op Sint Eustatius en Saba zijn deze beroepsgroepen kleiner. Daar had een op de vijf een dergelijk beroep.
Saba scoort hoog met docenten. Vergeleken met Bonaire en Sint Eustatius werken er op Saba relatief veel docenten. Veel van deze docenten werken op de op Saba gevestigde medische universiteit. Vorig jaar had 10 procent van de bijna duizend werkzame Sabanen een dergelijk beroep. Dit is veel meer dan de 3 procent op Bonaire en de 5 procent op Sint Eustatius. Op Saba werken ook relatief veel mensen in de persoonlijke dienstverlening en als schoonmaker of keukenhulp.
Op Sint Eustatius lijkt naar aanleiding van de cijfers werken in de beveiliging populair.
Samen met de bouwvakkers vormt het beveiligingspersoneel de grootste beroepsgroep onder de ruim tweeduizend werkenden op Sint Eustatius. In 2014 had bijna 9 procent er een dergelijk beroep. Dit is ruim twee keer zo veel als op Bonaire en Saba. Ook het aandeel elektriciens en elektronicamonteurs is op Sint Eustatius met ruim 5 procent relatief hoog.
De genderverdeling bij de werkenden verschilt per beroepsgroep en niet zozeer tussen het aantal werkenden. In 2014 was namelijk net iets meer dan de helft van alle werkenden in Caribisch Nederland een man. Per beroepsgroep loopt de verhouding mannen en vrouwen wel sterk uiteen. Zo waren ruim negen op de tien schoonmakers en keukenhulpen vrouwen en waren de vrouwen ook bij administratief personeel, verkopers en docenten verreweg in de meerderheid. Elektriciens, elektronica- en machinemonteurs, bouw- en metaalarbeiders zijn daarentegen vrijwel allemaal mannen. Zo meldt het CBS.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=83238NED