Van onze correspondent
Kralendijk - In de derde week van september bracht een delegatie van de landelijke ondersteuning Sterk Techniekonderwijs (STO) een bezoek aan Caribisch Nederland (CN).
Het doel van dit bezoek was om de scholen op de eilanden te bezoeken, de ontwikkelingen van STO te zien, te reflecteren op de succesvolle afgelopen drie jaar en gezamenlijk met Bonaire, Sint Eustatius en Saba vooruit te kijken naar 2024 en daarna.
Uit het bezoek en alle gesprekken is volgens de delegatie één duidelijke conclusie te trekken: STO in CN is een groot succes. De naam Sterk Techniekonderwijs tref je aan op vele plekken op Bonaire. Er is breed geïnvesteerd in machines, materialen en inventaris en dat zie je volgens de delegatie direct terug in de lokalen, ‘waar leerlingen er enthousiast gebruik van maken’. ,,STO wordt echt een merk op Bonaire, de regio krijgt veel exposure en de bewoners van Bonaire weten waar de afkorting voor staat. De samenwerking met de basisscholen op het eiland is succesvol. Ik ben trots om te kunnen zeggen dat we bijna zijn verdubbeld in aantal leerlingen in de techniek op Bonaire”, aldus programmaleider Elton Johnson. Ook op de locatie Liseo Boneriano is veel veranderd sinds het begin van Sterk Techniekonderwijs. De vmbo-gl/tl-leerlingen op die locatie kunnen nu terecht in een eigen technologielokaal waar ze les krijgen in het vak Technologie en Toepassing (T&T).
Ook op Saba is de ontwikkeling van STO direct terug te zien, zo ontdekt de delegatie bij het bezoek aan het eiland. In de Cove Bay Campus is het Godfred-Bontenbal Technical Center te vinden, waar de leerlingen van de Saba Comprehensive School (SCS) techniek krijgen. Hier is flink geïnvesteerd in de ruimte, machines en inventaris. ,,Door de STO-gelden hebben we onze plannen voor de techniekafdelingen, die er al waren, sneller kunnen realiseren. Op Saba werken we aan de nieuwbouw van de school maar in plaats van wachten op de realisatie hiervan kunnen we nu al investeren in de techniek”, aldus Anton Hermans, directeur van de SCS.
Op Sint Eustatius hebben de docenten flinke stappen kunnen zetten om de techniek goed neer te zetten en te implementeren. Nog niet alle faciliteiten zijn volledig naar wens, maar duidelijk is dat ze succesvol zijn in het neerzetten van goed techniekonderwijs. Daarbij wordt breder op ‘Steam’ (science, technology, engineering, arts, and mathematics) ingezet. Sint Eustatius zegt er nog niet helemaal te zijn, maar trots te zijn op de ingezette ontwikkelingen en de manier waarop de docenten zich professionaliseren.
Het huidige programma van STO in CN zal worden gecontinueerd en verder uitgebreid om de instroom van leerlingen in de techniek in stand te houden. Daarbij focust de regio op innovatie en verduurzaming, met aandacht voor de harde techniek. Onderling heeft de regio, ondanks de 800 kilometer afstand tussen de eilanden, de behoefte om gezamenlijk op te trekken in de professionalisering van docenten, onderlinge uitwisseling en bijvoorbeeld het organiseren van een technisch evenement.