BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Er wordt gezamenlijk gewerkt aan de ontwikkeling van een Klimaateffectatlas voor de BES-eilanden. Deze Klimaateffectatlas vertaalt wetenschappelijke kennis naar toegankelijke inzichten, biedt essentiële informatie over klimaatverandering en is volgens experts een cruciale basis voor geïnformeerde besluitvorming en duurzame ontwikkeling.

F13 BESOP Klimaateffectaltlas bes cmykDe (Nederlandse) Caribische eilanden worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, waaronder de stijgende zeespiegel, toenemende orkanen, hittegolven en hevige regenval. Dit bleek vorige week uit de verschillende klimaatscenario’s die op 9 oktober door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zijn gepubliceerd en waar het Antilliaans Dagblad gisteren over berichtte. Zelfs in het meest optimistische scenario zal het klimaat in de toekomst blijven veranderen, met grote gevolgen voor het Caribisch gebied.

De scenario’s laten zien dat het Caribisch gebied warmer en droger zal worden. Dit zal worden ervaren als warmere periodes tijdens het regenseizoen en droger weer tijdens het droge seizoen. Van bijzonder belang voor Bonaire is de stijging van de zeespiegel, die in het scenario met lage emissies beperkt zou kunnen blijven, maar in het scenario met hoge emissies in 2100 meer dan een meter zou kunnen bereiken. De bovengrens kan boven de 3 meter liggen als vóór 2100 onzekere processen plaatsvinden, zoals het minder stabiel worden van de Antarctische ijskap.

In de week van 16 oktober worden op Curaçao en Bonaire workshops en openbare lezingen gehouden om ontwikkelingen op het gebied van klimaatinformatie en managementperspectieven te delen en prioriteiten voor verdere ontwikkeling te bespreken. De Klimaateffectatlas voor de BES-eilanden vormt de eerste fase van een lopend initiatief dat nauw samenhangt met andere regionale projecten zoals de ontwikkeling van een Klimaateffectatlas voor Curaçao. Het project is in april 2023 gestart en een demonstratie van het concept voor Bonaire zal worden opgenomen in de komende workshop in oktober. Aan het eind van het jaar zal de online Klimaateffectatlas, samen met een routekaart voor toekomstige ontwikkelingen, worden onthuld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.