Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Aruba heeft al een nulmeting gedaan en alle hulp op het gebied van het bestrijden van corruptie is welkom.” Demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zei dit afgelopen zaterdag als reactie op de opmerking van staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) dat hij niet precies weet wat elk eiland op dit gebied heeft gedaan.

ARUnulmetingHet thema ‘corruptie’ stond afgelopen week hoog op de agenda van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties, waarbij de kwestie van intussen ex-minister Glenbert Croes specifiek werd aangehaald.
Szabó is staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij heeft contact gelegd met de internationale organisatie Transparency International om onderzoek te doen naar corruptie op de zes Caribische eilanden. Premier Wever-Croes zegt nu dat Aruba al een nulmeting heeft laten doen. ,,Op Aruba werken we al met wetten en regels die niet alle landen in het Koninkrijk hebben. Sommige van onze regels zijn zelfs veel strenger dan die in Nederland zelf.”
Ze vervolgt: ,,De strijd tegen corruptie heeft hoge prioriteit voor onze regering. Het kabinet-Wever-Croes I heeft integriteit op de politieke agenda gezet. Kabinet-Wever-Croes II heeft op dit gebied een aantal zeer belangrijke doelstellingen bereikt.”
Zo is het Bureau Integriteit Aruba (BIA) opgericht. Dit bureau is het ‘meldpunt voor iedereen die aangifte wil doen van corruptie’.
De Wet op de financiering van politieke partijen is aangenomen. Deze wet zorgt voor meer transparantie. Deze wet wordt tijdens de verkiezingen door de Kiesraad toegepast, de deelnemende partijen zijn verplicht om inzage in hun financiering te geven.
De wet op de screening en op de integriteit van de minister is aangenomen. Personen die worden voorgedragen als kandidaat om minister te worden, ondergaan een strengere screening. Ministers zijn verplicht de regels van integriteit na te leven tijdens hun bewind.
Het instituut Ombudsman is opgericht. Burgers kunnen een klacht indienen als ze vinden dat ze door de overheid oneerlijk zijn behandeld.
De regering past corporate governance toe, zodat binnen de hele publieke sector dezelfde regels van kracht zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.