Van onze correspondent
Oranjestad - ‘Red een leven, Kies voor veiligheid’ is de slogan van de eerste nationale enquête over verkeersveiligheid. De commissie Veilig Verkeer heeft de enquête online gelanceerd. Het ministerie van Justitie en Sociale Zaken roept de bevolking op om actief mee te doen aan dit onderzoek.

F14 VerkeersenquêteAan de verkeersenquête kunnen alle inwoners van Aruba en alle verkeersdeelnemers meedoen. Het gaat om automobilisten, motorrijders, fietsers en voetgangers. Deelnemers moeten op Aruba wonen en minimaal 18 jaar zijn. Het onderzoek is te vinden op www.traficosigur.aw/survey en deelnemers kunnen de taal kiezen waarin ze de vragen willen beantwoorden. De keuze is Papiaments of Engels. Het invullen duurt ongeveer 7 minuten en is anoniem.
Onder de deelnemers worden prijzen verloot. Zoals een jaar lang gratis autoverzekering, een jaar lang gratis motorrijtuigenverzekering en bonnen voor benzine of diesel. Wie deze prijzen wil winnen, moet zijn naam en e-mailadres doorgeven.

De commissie Veilig Verkeer valt onder het ministerie van Justitie en Sociale Zaken. ,,De mening en ervaring van elke persoon telt”, zegt demissionair minister Rocco Tjon (MEP). De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om veranderingen in het beleid door te voeren. Dit moet bijdragen aan een veiliger verkeer. Ook personen die in de afgelopen drie jaar betrokken waren bij een verkeersongeluk wordt gevraagd om hun ervaring te delen.

Het aantal verkeersongelukken dat had kunnen worden voorkomen is te hoog. Minister Tjon vindt dat dit de urgentie aangeeft om de veiligheid op de wegen te verbeteren. De Comision Trafico Sigur (Veilig Verkeer) is bezig met het onderzoek en heeft vanaf de start gezegd dat de samenleving daarbij moet worden betrokken. Op die manier kunnen effectieve oplossingen worden ontwikkeld die zorgen voor veiligheid op de weg. Met het onderzoek, dat inmiddels online is gestart, wil de commissie een goed beeld krijgen van hoe veilig mensen zich op de wegen voelen.

De enquête wordt onder andere gepromoot op Facebook. Wie op de link klikt, wordt naar de website www.traficosigur.aw/survey geleid, waar de enquête te vinden is. Daarnaast organiseert het ministerie een focusgroep met stakeholders, om van hen te horen wat er speelt in het verkeer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.