Van onze correspondent
Oranjestad - In het parlement is advocaat Jurima Bryson gisteren ingezworen als de eerste ombudsman voor Aruba. Burgers kunnen vanaf nu bij haar terecht als ze klachten hebben over het handelen van de overheid.

ARUombudsman,,Aruba is het laatste land in het Koninkrijk dat nu ook een ombudsman heeft. Bryson is een goede advocaat die de wet kent en een krachtig persoon is. Ze heeft empathie en een groot hart. Ik wens haar veel geduld, wijsheid en vooral succes”, zei demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) die het nieuws bekendmaakte. Ze noemt het een historische dag voor Aruba. Het traject om een ombudsman te installeren is voor Aruba begonnen in 1997.
Pas in 2017 was er voldoende steun voor de wetgeving om de ombudsman mogelijk te maken. Het lukte niet om de ombudsman in de grondwet te verankeren, omdat er geen unanieme steun was. Wever-Croes bedankt ex-parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk die het traject trok. Ze noemt ook Sahaira Kelly als kwartiermaker, omdat zij het kantoor heeft opgezet.
Wever-Croes kon het niet laten om ook aan te geven wie er niet voor de benoeming van Bryson heeft gestemd en tegen de Wet ombudsman is. Dat zijn Mike Eman (AVP), Marisol Lopez-Tromp (MAS), Gerlien Croes (Futuro) en Miguel Mansur (Accion21).
De ombudsman is bedoeld voor de bevolking. Burgers kunnen bij de ombudsman aankloppen als ze van mening zijn dat ze oneerlijk of niet gelijkwaardig worden behandeld. Dit geldt ook voor discriminatie of respectloos handelen. De ombudsman zal een onderzoek starten als een persoon een klacht indient. De ombudsman is een onafhankelijk instituut dat geen verantwoording aflegt aan de regering of aan het parlement.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.