Van onze correspondent
Oranjestad - Binnen de regio moeten onderzoeksjournalisten meer samenwerken om het publiek beter te informeren en om verantwoordelijke autoriteiten ter verantwoording te roepen. De samenwerking is belangrijk omdat journalisten geen ondersteuning krijgen.

F14 OnderzoeksjournalistiekKeynote speaker Carla Minet had deze boodschap tijdens het Caribbean Journalism Seminar 2024. De recent opgerichte vereniging voor professionele journalisten, Red Arubiano di Prensa Profesional (Rapp), organiseerde dit seminar waarbij onderzoeksjournalistiek centraal stond.

Het Caribbean Journalism Seminar 2024 vond vrijdag plaats in Impact Hub Aruba, waar Rapp werd gelanceerd. De zaal was gevuld met journalisten en geïnteresseerde gasten die presentaties van verschillende sprekers bijwoonden.

Luis Anibal Villegas is een voormalig journalist op Aruba en momenteel freelance journalist en rechtenstudent aan de Universiteit van Armsterdam in Nederland. Hij presenteerde de ‘Lob-generator’, een hulpmiddel waarmee inwoners van de Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden gemakkelijker openbare informatie kunnen opvragen.
Marlon Kock is een UX-expert die uitlegde hoe AI als een ‘tijdmachine’ kan worden gebruikt om journalisten te helpen bij het produceren van nieuws.

De derde gastspreker was Minet. Zij nam als onderzoeksjournalist deel aan belangrijke onderzoeken zoals de Panama, Pandora en Paradise Papers. Minet is uitvoerend directeur van het Centro Investigativo de Periodismo in Puerto Rico en gaf een lezing over de ‘uitdagingen en kansen voor journalisten in het Caribisch Gebied’. Ze gaf een beeld van de huidige situatie in verschillende Caribische landen en de uitdagingen waarmee journalisten te maken hebben. ,,Het is noodzakelijk dat onderzoeksjournalisten in de regio samenwerken aan verhalen om het publiek beter te informeren over problemen die hen treffen en om verantwoordelijke autoriteiten ter verantwoording te roepen. Samenwerken in de regio is belangrijk, vooral gezien het gebrek aan ondersteuning voor journalisten, vooral bij het behandelen van moeilijke onderwerpen”, was de boodschap van Minet.

Rapp is recent opgericht als een non-profitorganisatie die kwaliteitsjournalistiek en journalistieke ethiek op Aruba wil bevorderen. Hun missie is om huidige en toekomstige journalisten te inspireren en te ondersteunen door middel van professionele ontwikkeling. Rapp zet zich ook in voor fundamentele rechten zoals vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het is de eerste organisatie die zich richt op professionele journalisten als individuen en heeft zich officieel gevestigd als een vereniging die de ethische richtlijnen volgt van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De oprichters zijn Melissa Stamper, Andreina Morillo en Yorleny Oduber. Zij begonnen in januari met het idee om een collectief te creëren om de pers op Aruba te professionaliseren. Dat leidde tot de oprichting van Rapp, met als doel de huidige uitdagingen in de perssector van Aruba aan te pakken. De organisatie weerspiegelt het bevorderen van journalistieke excellentie en het creëren van een meer samenhangende en inclusieve professionele omgeving.

Rapp kon het Caribbean Journalism Seminar organiseren dankzij sponsors zoals de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad (VNO), Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata), Aruba Tourism Authority (ATA), Aruba Bank en Setar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.