Van onze correspondent
Oranjestad - De tarieven van water en elektra gaan vanaf augustus omhoog. Water wordt 38 procent duurder, elektra gaat met ruim 23 procent omhoog. Utilities Aruba, het Water en Energie Bedrijf (WEB) en het elektriciteitsbedrijf Elmar maakten dit gisteren in een gezamenlijke persconferentie bekend.

F18 ARU Water en elektra fors duurderWEB kondigde een maand geleden onverwachts al aan dat de tarieven omhoog zouden gaan, per 1 juli. Die aankondiging werd op 30 juni gedaan. Daar kwam veel maatschappelijke kritiek op en ook de minister van Energie liet van zich horen. Hij zei dat er eerst overleg moest komen. Dat overleg heeft in de afgelopen maand plaatsgevonden en leidt toch tot een drastische prijsverhoging. Niet alleen water wordt duurder, maar ook elektriciteit.

Klanten van WEB gaan de tariefsverhoging merken op de rekening die ze in september krijgen, dan wordt de periode van augustus berekend. Klanten van Elmar krijgen de rekening eind augustus al gepresenteerd. Het standaardtarief voor particulieren voor water was 4,55 florin per kubieke meter. Dat wordt 6.30 florin per kubieke meter. Hoe meer de consument verbruikt, hoe lager het tarief wordt. Wie meer dan 20 kubieke meter water verbruikt, betaalt nu 15,25 florin. Het nieuwe tarief is 17,75 florin en dat is 16 procent hoger.
Bedrijven betalen nu 9,50 florin per kubieke meter en het nieuwe tarief wordt 12 florin. Dat is 27 procent hoger. Voor de landbouw blijven de tarieven gelijk.

Elmar kondigde een algemene prijsverhoging aan van 23,95 procent. Elmar maakt onderscheid in huishoudelijk tarief, zakelijk tarief, scholen, grootverbruikers en prepaid tarief, maar volgens directeur Anthony Irausquin van Elmar wordt het percentage op alle tariefonderdelen van toepassing. ,,De structuur blijft sociaal. Wie minder gebruikt, betaalt relatief minder. Wie meer elektra verbruikt, betaalt daar gemiddeld meer voor.”

Directeur Anthony Rojer van Utilities Aruba (UA) legde uit dat beide bedrijven niet anders kunnen dan de prijzen te verhogen. ,,De olieprijzen zijn wereldwijd gaan fluctueren en dat moeten WEB en Elmar zelf dragen. De oorlog in Oekraïne heeft de wereld in een energiecrisis gebracht. We moesten een balans gaan zoek tussen maatschappelijk belang en bedrijfsbelang wat de tarieven betreft. Hierover is met de regering gesproken en we zijn tot overeenstemming gekomen.”

Directeur Alfredo Koolman van WEB laat weten dat de olieprijs (Heavy Fuel Oil) intussen 126 procent hoger is geworden vergeleken met 2021. ,,We hebben manieren gezocht om de kosten bedrijfsmatig te verlagen, maar het gaat nu echt ten koste van onze bedrijfsvoering en van de salarissen van onze medewerkers.” Koolman benadrukt dat WEB de toevoer van water en elektra moet blijven garanderen. ,,We zijn sinds 2005 al bezig met projecten die tot kostenbesparingen leiden. We zijn er daardoor in geslaagd om het gebruik van Heavy Fuel Oil te verminderen, maar we zijn er nog niet. Ons doel is om in 2030 tot een vermindering van 50 procent HFO te komen. Duurzame energie daarentegen moet toenemen van de huidige 15 procent naar 50 procent in 2030.”

Directeur Anthony Irausquin van Elmar legde uit dat zij niet zelf elektriciteit maken. ,,WEB produceert elektra, wij kopen het in en sturen het door naar de gebruikers. Als WEB de tarieven van elektra verhoogt, betekent dat Elmar meer moet gaan betalen voor elektra. Die kosten moeten wij doorberekenen aan onze klanten.” De directeur legde uit dat ‘alles wat Elmar verkoopt, daarvan gaat 80 procent terug naar WEB. Wij houden 20 procent, dat is weinig. Van dat geld moeten wij onderhoud plegen en investeringen doen. We moeten blijven investeren en het netwerk blijven onderhouden. Dat vraagt de samenleving van ons, want iedereen wil een goed elektriciteitsnetwerk. Maar we hebben ook verplichtingen aan bijvoorbeeld de luchthaven.” Irausquin maakte ook duidelijk dat Elmar het niet makkelijk heeft. ,,Materialen die we nodig hebben om het netwerk te vernieuwen, zijn moeilijk te krijgen. De levertijd vanuit het buitenland is rond de zes tot acht maanden.” Het bedrijf moet echter wel eerst betalen om die materialen naar Aruba te krijgen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.