‘Wit Gele Kruis moet op gezonde basis blijven functioneren’

Van onze redactie
Willemstad - Een tijdelijke taakgroep is ingesteld om de knelpunten binnen het Wit Gele Kruis Curaçao (WGK) aan te pakken. ,,Deze stap is genomen om de continuïteit en kwaliteit van de zorg die het WGK biedt te waarborgen”, aldus het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

witgelekruisHet WGK speelt een cruciale rol in de gezondheidszorg op Curaçao, vooral in de zorg voor kwetsbare groepen in de samenleving. ,,Echter, recente evaluaties hebben diverse knelpunten blootgelegd, waaronder uitdagingen in de financiële situatie, tekortkomingen in personeelsomstandigheden, en een gebrek aan adequaat materiaal voor patiënten.”
De door minister Javier Silvania (MFK) ingestelde taakgroep heeft een aantal specifieke opdrachten meegekregen om deze problemen op korte termijn aan te pakken. Het gaat daarbij om onder meer het ‘oplossen van materiaalgebrek’: de taakgroep moet ervoor zorgen dat het huidige materiaalgebrek bij de patiënten van het WGK wordt aangepakt.
Voorts ‘doorlichting van de financiële situatie’: de financiële situatie van het WGK zal worden doorgelicht om inzicht te verkrijgen in de interne financiële beheersing. Dit moet resulteren in aanbevelingen voor eventuele her-prioritering van financiële middelen.
Ook volgt er een ‘analyse van de personeelskosten’: er zal een grondige analyse worden uitgevoerd om voorstellen te doen voor de indexering van salarissen, vakantie-uitkeringen en autokostenvergoedingen voor het personeel van het WGK.
Tot slot ‘herziening tarievenstructuur’: de taakgroep zal ook mogelijkheden onderzoeken voor een tijdelijke verbetering van de tarievenstructuur en het maken van aanvullende afspraken met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ter dekking van de dienstverleningskosten van het WGK.
De taakgroep bestaat uit leden van de directie van het WGK, vertegenwoordigers van de vakbond CBV voor verpleegkundigen en beleidsmedewerkers van GMN. De taakgroep zal maandelijks rapporteren aan de bewindsman en zo nodig aanvullende vergaderingen beleggen om de voortgang te bewaken.
,,Het Wit Gele Kruis Curaçao is een belangrijke gezondheidszorgorganisatie op het eiland Curaçao”, wordt nog eens benadrukt. Het werd opgericht om gezondheidszorgdiensten aan de bevolking te bieden, met een focus op preventieve en curatieve zorg. De organisatie is bekend vanwege haar betrokkenheid bij de zorg voor chronische ziekten, ouderenzorg, en het bieden van ondersteuning aan patiënten die thuiszorg nodig hebben.
De diensten van het WGK omvatten onder andere verpleging, fysiotherapie, sociale zorg, en het verstrekken van medische hulpmiddelen. De organisatie werkt nauw samen met andere gezondheidszorginstellingen op het eiland om een geïntegreerde en kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden aan de bewoners van Curaçao.
Daarnaast speelt het WGK een belangrijke rol in het geven van voorlichting en educatie op het gebied van gezondheidszorg, om zo de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap te bevorderen. ,,Het is een van de bekendste en meest gerespecteerde zorgorganisaties op Curaçao, met een lange geschiedenis van dienstverlening aan de bevolking.”
Met de instelling van de taakgroep wil de minister ervoor zorgen dat de zorg aan de kwetsbare groepen op Curaçao niet in gevaar komt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.