‘Slechts minderheid vertrek specialisten gerelateerd aan LNT’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een analyse van Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli van de 18,7 vertrekkende medisch specialisten die door het CMC worden gesuggereerd als gerelateerd aan de LNT (Landsverordening normering topinkomens) zou aantonen dat uiteindelijk mogelijk 4,6 (vijf specialisten) sinds eind juni 2023 daadwerkelijk iets te maken hebben met de omstreden LNT-wet.

CMC,,Ook vermeldt het rapport niet welke aanwervingen of vervangingen hebben plaatsgevonden”, aldus een persverklaring die in het weekend werd uitgestuurd in antwoord op een verslag van 19 augustus van het Curaçao Medical Center (CMC). Het persbericht was zondagmiddag nog niet verstuurd naar de media, maar staat ergens tussen alle andere Facebookberichten van verantwoordelijk minister Javier Silvania (MFK). Wat volgt is een opsomming van allerlei aantallen.
Van de 8,3 fte (full time equivalents, in dit geval afkomstig van twaalf specialisten) die door het CMC zijn gerapporteerd sinds 26 juni 2023, zijn er vijf specialisten die minder zijn gaan werken of elders op Curaçao zijn gaan werken. ,,Dit is dus niet gerelateerd aan de LNT”, stelt Keli.
Daarnaast zijn er vier specialisten in de neurologie/anesthesie/orthopedie die zijn vertrokken vanwege pensionering, overlijden of andere redenen ‘die niet gerelateerd zijn aan de LNT’. Van de drie specialisten die met pensioen zijn gegaan, is niet duidelijk of hun vertrek gerelateerd is aan de LNT.
Over de vertrekkende medisch specialisten in de nabije toekomst meldt het CMC-rapport dat drie volledig uit dienst zullen treden (0,8-1,0 fte) en dat twee anderen minder zullen gaan werken (0,2-0,5 fte). ,,De Inspectie is op de hoogte dat ten minste één van deze drie vertrekkers niet, of niet uitsluitend, gerelateerd is aan de LNT; terwijl de twee andere vertrekken verwijzen naar een vermindering van het aantal gewerkte uren en dus niet gerelateerd zijn aan de LNT. Dit betekent dat van de gerapporteerde toekomstige vertrekken er twee mogelijk gerelateerd zijn aan de LNT.”
Dit komt erop neer dat van de 18,7 vertrekken die door het CMC als gerelateerd aan de LNT worden gesuggereerd, uiteindelijk 4,6 fte (vijf specialisten) sinds 26 juni 2023 mogelijk een relatie hebben met de LNT. Zo stelt Keli nog eens voor alle duidelijkheid.
De Inspecteur-Generaal heeft de minister schriftelijk geïnformeerd over het vertrek van medisch specialisten bij het algemene ziekenhuis. Hij heeft de bewindsman laten weten dat het CMC in het rapport van 19 augustus meldt dat de indicator op 15,3 stond en dat dit binnenkort zal stijgen naar 18,7 vertrokken of vertrekkende medisch specialisten.
Vorige week berichtte het CMC dat sinds medio vorig jaar 8,3 medisch specialisten uit dienst zijn getreden, en dat naar verwachting 3,4 specialisten in de nabije toekomst zullen vertrekken. Keli stelt dat niet al deze vertrekken gerelateerd zijn aan de LNT, een wet die zorgt dat het inkomen wordt gemaximeerd.

Compensatie diverse zorggebieden...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.