Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PAR, MAN én coalitiepartner PNP zijn overtuigd dat Financiënminister Javier Silvania (MFK) de Ontvanger vorig jaar opdroeg de belastingschuld van bedrijven vanaf 2017 en daarvoor kwijt te schelden. Behalve dat ze volharden in dat er sprake is van ‘kwijtschelding’, plaatsen ze bovendien vraagtekens bij de wettelijke grondslag van zijn besluit. Dit was bij de voortzetting van de vergadering in de Centrale Commissie van de Staten afgelopen maandag.

F04 SilvaniaVooral PAR-fractievoorzitter Quincy Girigorie en MAN-Statenlid Steven Martina hebben gewezen op de betrokkenheid van Silvania bij het nieuwe invorderingsbeleid van Ontvanger.

Die bijeenkomst is pas rond 22.00 uur tot een einde gekomen, na in de ochtenduren om tien uur te zijn begonnen. Het betrof een emotioneel beladen vergadering die vorig jaar mei is geschorst en nu pas voortgezet. Met name MAN-fractievoorzitter Giselle Mc William heeft zich voor deze voortzetting sterk gemaakt.

Het was dan ook Mc William die maandagochtend terstond de Financiënminister om opheldering vroeg over zijn mededeling dat hij ‘bedrijven geen dubbeltje belasting heeft kwijtgescholden’. Silvania legde uit dat de Ontvanger een saneringsbeleid toepast, waarbij de focus gericht is op de invordering van belastingschulden van 2018 tot heden.

In de tweede ronde van de vergadering hebben Girigorie en Martina ook gerefereerd aan het handelen van de minister na de bekendmaking op zijn Facebookpagina. Ze doelen op het feit dat Silvania achteraf zou hebben getracht zijn besluit een wettelijk kader te geven, door met een wetsontwerp te komen.

Verder hebben de twee Statenleden gewezen naar het vonnis van het Hof van Justitie in hoger beroep van drie bedrijven tegen de regering én het negatieve advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over dat wetsontwerp. PNP-fractievoorzitter Sheldry Osepa en zijn partijgenoot Gwendell Mercelina hebben ook meermaals tijdens de vergadering gevraagd naar de wettelijke grondslag van het besluit tot kwijtschelding.

Girigorie, Martina en Osepa citeren uit het Hof-vonnis.
Silvania is blijven volharden dat hij niets te maken heeft met enige kwijtschelding én dat er geen sprake is van kwijtschelding, maar van schuldsanering. Ook heeft hij de Staten meegedeeld dat hij een onderhoud had met de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) en dat geen van beide organen hem hebben verteld dat zijn handelen tegen de wet indruist.

Vaststaat dat op 7 juli 2021 de Financiënminister richtlijnen uitvaardigde ter invordering van belastingen. Vervolgens zijn er richtlijnen ter invordering van openstaande schulden bij de Ontvanger van 1 november 2021 gepubliceerd, met verlengde saneringsregeling belastingschulden en op 2 november 2021 werd bekendgemaakt dat de zogenoemde ‘saneringsregeling’ voor belastingschulden met drie maanden is verlengd tot en met 31 december 2021. Op woensdag 3 november 2021 zijn de richtlijnen ter invordering van openstaande schulden bij de Ontvanger gepubliceerd op de website van het ministerie van Financiën alsook op de website van de regering.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.