Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Inwoners van Curaçao hebben zich verenigd om de strijd aan te gaan tegen illegale vuilstortplaatsen en de brandstichting hierin met als gevolg rookoverlast.

rookoverlast In het weekend kwamen zij bijeen in wijkcentrum Montaña uit verschillende wijken zoals Sant Catharina, Kwartje, Janboos, Juan Luis, Sint Joris, Koraal Partier, Oude Water, Choloma, Hoendenberg, Jongbloed, Katoentuin, Soledat nabij Janboos, Cas Grandi, Herst, Rooi Santu, Boka Samí, Tera Kòrá en Wacawa. Initiatiefnemers waren de buurtbewoners van Dam Pretu verenigd in de Union di Habitantenan di Pariba.
,,Verschillende aanwezigen kampen met gezondheidsproblemen, zoals astma of allergieën, en vertelden over hun ervaringen wanneer ze giftige rook inademen”, zo doen Giselle Rosalia en Angelique Ellis namens de vereniging verslag.
,,Anderen spraken over hoe ze voortdurend hun huizen moeten sluiten om verlichting te zoeken van de rook, de stank, de chemische geur en de muggen.”
Sommigen deelden de trajecten die ze al hebben afgelegd of aan het afleggen zijn om voor hun rechten op te komen. ,,We hebben waardevolle documentatie en materialen uitgewisseld om deze strijd gezamenlijk aan te gaan”, aldus het tweetal.
De middag was volgens hen ‘zeer emotioneel’, personen waren verdrietig, teleurgesteld, boos, machteloos, maar de aanwezigen konden elkaar nu ondersteunen. Die emoties komen vooral voort uit een gebrek aan nationaal beleid voor het omgaan met rookoverlast op Curaçao. ,,We zien duidelijk dat er sprake is van klassenjustitie op Curaçao: kleine overtredingen worden bestraft, terwijl grote overtredingen ongestraft blijven”, aldus de mening van de initiatiefnemers. En zo klinkt strijdlustig: ,,Er zijn wetten die elke burger beschermen, en het is aan ons om deze wetten te gebruiken om tot een oplossing te komen. De overheid en volksvertegenwoordigers moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de algemene gezondheid van onze gemeenschap en het behoud van ons milieu. Niet alleen het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), maar ook van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en van Justitie. De ministeries moeten eveneens de krachten bundelen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.