Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft vorig jaar een ‘verlies’ geleden van 771.000 gulden, terwijl vooraf - in de begroting 2023 - rekening was gehouden met een tekort van 655.000 gulden.
Ter vergelijking: over het voorgaande jaar, 2022, bedroeg het resultaat nog ruim 1,3 miljoen positief. Echter, dit resultaat is geheel toe te schijven aan een vrijval van een voorziening ten behoeve van de indexering van salarissen. Dit resultaat is toegevoegd aan de exploitatiereserve.

F02 HofDat leest het Antilliaans Dagblad in de jaarrekening 2023. De jaarcijfers werden gecontroleerd door EY Accountants op Curaçao.
In totaal ‘kost’ het Hof van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba 46 miljoen gulden op jaarbasis. Dat was althans de realisatie in 2023. De inkomsten die daar tegenover stonden bedroegen 45,2 miljoen; een half miljoen meer dan de 44,7 miljoen die was begroot en ook meer dan de 44,4 miljoen aan gerealiseerde baten over 2022.

In het JVO (Justitieel Vierlanden Overleg) is meermaals het verzoek gedaan om - gelet op de lastige financiële positie van de Landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten als gevolg van covid, de begroting van het Hof voor de komende jaren stabiel te houden en niet te verhogen. De Beheerraad van het Hof heeft, in samenspraak met het bestuur, voorgesteld om af te wijken van de begroting die voortvloeit uit het ‘kostprijsmodel’ door: een solidariteitsbijdrage 2020 en 2021, verlaging van de begroting 2022 en maximering van de begroting 2023 op het niveau van 2022.

Ten tijde van deze beslissing liep een rechtszaak over indexering die mogelijk tot hogere kosten voor het Hof zou kunnen leiden. Intussen is het resultaat van de rechtszaak bekend en de meerkosten zijn 655.000. ,,Vanwege de gemaximeerde begroting 2023 komen deze kosten ten laste van de exploitatiereserve”, aldus de toelichting op de jaarrekening. De vrijval van de voorziening voor indexeringen eind 2022 is immers ook geboekt ten gunste van de exploitatiereserve.

,,Dit laatste is immers bedoeld om financiële risico’s in de bedrijfsvoering te ondervangen.” Daarom was bij het opstellen van de begroting 2023 aangegeven dat het resultaat 655.000 negatief zal zijn. Zoals blijkt uit de in de jaarrekening opgenomen staat van baten en lasten bedraagt het resultaat over het jaar 2023 het genoemde bedrag van 771.000 negatief.

,,Het verschil ten opzichte van de begroting is 116.000 negatiever dan begroot. Dit is toe te schrijven aan overige hogere salaris- en prijsontwikkelingen dan voorzien”, luidt de uitleg. ,,Het negatief resultaat van 771.000 komt geheel ten laste van de exploitatiereserve van het Hof.”

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wordt bekostigd door vier landen: Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De wijze van bekostiging is vastgelegd in de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie en het Rijksbesluit Financiering Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Jaarlijks wordt, op basis van het kostprijsmodel, een begroting opgesteld. Deze begroting wordt door de vier ministers van Justitie van de landen in het JVO vastgesteld. Bij wijze van bevoorschotting wordt de toegekende begroting aan het Hof overgemaakt.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.