SER: Kosten voor FKP en Land mogelijk hoger
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt dat het verkopen van volkswoningen niet zomaar een oplossing kan zijn voor de financiële problemen van de Fundashon Kas Popular (FKP) of voor sociale woningbouwmarkt. De kans is bovendien groot dat ook het Land er geen baat bij heeft.
Dit staat in een advies op het door de oppositiepartij PAR ingediende wetsvoorstel ‘Initiatiefontwerplandsverordening tot wijziging van de Eilandsverordening eigendomsverkrijging volkswoningen Curaçao’. De SER is van mening dat het wetsvoorstel voorbijgaat aan het gehele plaatje van het volkshuisvestingsbeleid en de woningmarkt op het eiland, waar gezien het SER-rapport heel veel aan schort. In dit artikel wordt voornamelijk ingegaan op heersende plannen om volkswoningen te verkopen aan hetzij de bewoners zelf of aan derden.
,,De overheid moet uiterst voorzichtig zijn met de voorgenomen verkoop van volkswoningen om te voorkomen dat de doelgroepen die het meest afhankelijk zijn van sociale huurwoningen daardoor benadeeld worden”, zo waarschuwt de SER.
Aangevoerd wordt dat woningen die veelal niet goed onderhouden zijn, tegen een te lage prijs verkocht worden of dat er extra kosten zijn verbonden aan opknappen vóór verkoop. Tegenover verkoop staat bovendien onvoldoende nieuwbouw, waarvan de kosten hoger liggen dan de opbrengsten uit verkoop. Hierdoor komt er nog meer druk op de financiën en de wachtlijst van FKP.
Onder het kopje ‘Risico’s van verkoop’ staat: ,,Niet alle woningen worden mogelijk verkocht, waardoor de verwachte besparingen minder zullen zijn dan redelijkerwijs verwacht kan worden. Dit kan de financiële stabiliteit van FKP en de overheid beïnvloeden. Er is geen garantie op daling van de kosten voor huursubsidies. Hierdoor nemen de financiële lasten voor de overheid niet af.”
De SER stelt vast dat de verkoop van volkswoningen weliswaar ook positieve effecten kan hebben op de huidige huurders en hun rechten. Maar: ,,Terwijl eigenaarschap voordelen kan bieden zoals verhoogde status en investeringswaarde, brengt het ook verhoogde woonlasten en risico’s met zich mee. De overheid moet maatregelen nemen om de rechten van huurders te beschermen, huursubsidies te beheren, en effectieve administratieve processen te waarborgen om de sociale rechtvaardigheid en stabiliteit te bevorderen.” Deze maatregelen van de overheid die ertegenover moeten staan, brengen ‘aanzienlijke risico’s met zich mee die de sociale instabiliteit en de financiële gezondheid van Curaçao kunnen ondermijnen’. In plaats van verkopen, pleit de SER voor alternatieve oplossingen zoals renovatie, uitbreiding van sociale huurwoningen, publiek-private samenwerkingen, verbeterde transparantie en financiële ondersteuning.
Daar komt bij dat er ‘mogelijk onvoldoende ambtelijke capaciteit voor de verkoop gerelateerde administratieve handelingen, zoals het opstellen van meetstukken en erfpacht besluiten’, zo vervolgt de SER. ,,Dit kan de efficiëntie van het verkoopproces belemmeren. De woningen worden verkocht in de staat waarin ze zich bevinden. Kopers kunnen een korting op de verkoopwaarde krijgen als de woning aanmerkelijke bouwkundige mankementen vertoont. Dit vereist duidelijke criteria en een officieel rapport om onderscheid te maken tussen verschillende soorten gebreken.”
Dan is er nog sprake van sociale impact: ,,Huidige huurders die woningen kopen, moeten zich bewust zijn van de gevolgen voor hun recht op sociaal-maatschappelijke faciliteiten zoals onderstand. Verkoop kan leiden tot verhoogde woonlasten, waaronder erfpacht, onroerendezaakbelasting (ozb), onderhoud en aflossing van leningen. Zo zal men een hypotheeklening moeten afsluiten indien men de koopprijs en transactiekosten niet uit eigen middelen kan betalen. Dit komt in de plaats van huur aan FKP. De betaling van rente en aflossing zal veelal hoger zijn dan de lage sociale huur die nu betaald wordt. De woning moet verzekerd worden tegen brand en de hypotheeklening vergt een levensverzekering. Na de koop van de woning is er geen recht meer op individuele huursubsidie.”
Daarom vraagt de SER zich af of veel huurders belangstelling zullen tonen om de woning te kopen. Het gaat immers om ‘ingrijpende veranderingen voor personen die reeds vele jaren gewend zijn om het gemak van een gesubsidieerde huurwoning te ervaren’.
‘Evaluatie is noodzakelijk’...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.