* Eerste drie jaar in teken van gefaseerde opstart
* Voor komende vijf jaar investering van 70 miljoen dollar

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op 1 december 2024, over vijf maanden en vier maanden vóór de volgende verkiezingen van Curaçao, moet de leaseovereenkomst met Oryx in werking treden. Tot die tijd moeten partijen - Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx - nog werk verrichten om aan de voorwaarden te voldoen.

‘Refineria di Kòrsou en Oryx Midstream tekenen langdurige huurovereenkomst voor het beheren en bedrijven van Curaçaose oliefaciliteiten’, staat er met de gebruikelijke kapitalen boven een persbericht van overheids-nv RdK.
Zoals door het Antilliaans Dagblad aangekondigd in het weekend, was het op maandag 1 juli zover. RdK zelf spreekt van ‘een historische huurovereenkomst’ met Oryx Midstream Private Ltd. voor het beheren en exploiteren van de Emmastad-installaties en de Bullenbaai-terminal op Curaçao.
De 30-jarige overeenkomst werd ondertekend door ceo Patrick Newton namens RdK en Ghanim M. Al Saad namens Oryx Midstream, terwijl minister-president Gilmar Pisas (MFK) er als getuige bij aanwezig was.
,,De initiële fase van dit partnerschap zal zich richten op het veilig en economisch verantwoord opstarten van de faciliteiten. Gedetailleerde technische, economische en milieu-evaluaties zullen worden uitgevoerd om de koers voor de termijn van de operationele fase uit te stippelen. De eerste drie jaar zullen in het teken staan van de gefaseerde opstart van verschillende processen en uitgebreide beoordelingen, waarmee de basis wordt gelegd voor het gedetailleerde 30-jarige operationele plan”, aldus RdK in een perscommuniqué.
Voor het overige herhaalt de RdK-verklaring over wat al eerder werd gemeld, namelijk over het selectieproces en dat Oryx ‘klaarstaat’ om aanzienlijke investeringen naar Latijns-Amerika en de Caribische regio te brengen.
Oryx zelf heeft ook een persbericht uitgebracht, waarbij in de kop direct opvalt dat éérst Bullenbaai wordt genoemd: ‘Oryx Group bereikt een akkoord in Curaçao om de terminal in Bullenbaai en de Emmastad-faciliteit in Willemstad te beheren’.
,,Met een gecombineerde capaciteit van meer dan 30 miljoen vaten, bieden de terminal in Bullenbaai en de Emmastad-faciliteit een ideale infrastructuur voor de opslag, menging en distributie van ruwe olie en geraffineerde producten, wat een robuuste ondersteuning biedt voor regionale en internationale toeleveringsketens”, luidt de eerste zin.RdK1

Bullenbaai en Emmastad ‘cruciaal’
Beide, Bullenbaai en Emmastad en steeds in die volgorde, worden door Oryx ‘cruciaal’ genoemd ‘voor de efficiënte afhandeling van olie-importen en -exporten in het Caribisch gebied en andere regio’s’. ,,Deze overeenkomst sluit aan bij de toewijding van Oryx Group om haar infrastructuur en operationele capaciteiten te versterken om te voldoen aan de groeiende vraag van de wereldwijde oliemarkt.”
,,We zijn enthousiast om onze operaties op deze belangrijke locatie te starten”, zei Ghanim M. Al Saad, president van Oryx Group. ,,De faciliteit op Curaçao biedt ongeëvenaarde logistieke voordelen, en onze operatie zal Oryx in staat stellen om zich te positioneren als een efficiënte en betrouwbare speler in de energie-industrie.”
Met geen woord wordt iets gezegd over het opstarten van de daadwerkelijke raffinage-activiteiten en -productie. De focus blijft op opslag en overslag, zo lijkt: ,,De strategische ligging van Curaçao als diepwaterhaven in het Caribisch gebied maakt het mogelijk om grote transoceanische tankers (VLCC’s en ULCC’s) te ontvangen voor tankdoeleinden en distributie. Het ligt ideaal buiten de orkaanzone en fungeert als een ideaal kruispunt voor internationale handelsroutes.”
Ook Oryx stelt dat gedurende de eerste drie jaar gedetailleerde technische, economische en milieu-evaluaties zullen worden uitgevoerd ‘om de koers uit te stippelen voor de 30-jarige operationele termijn’.
Oryx is naar eigen zeggen ‘toegewijd aan het handhaven van de hoogste normen op het gebied van milieu en operationele veiligheid’. ,,Het bedrijf zal samenwerken met lokale belanghebbenden, waaronder de overheid, om in de komende vijf jaar meer dan 70 miljoen dollar te investeren om ervoor te zorgen dat de faciliteiten voldoen aan internationale en lokale veiligheids- en milieuregels, naast het stimuleren van de lokale economie door het creëren van banen en het herscholen van werknemers.”
Verder zal Oryx ‘naar verwachting’ de aanvankelijke werknemerskosten van 12 miljoen dollar ‘overnemen’. ,,Als werkgever die gelijke kansen biedt, zal het bedrijf samenwerken met RdK en haar dochteronderneming CRU (Curaçao Refinery Utilities, red.) om bestaand personeel te trainen, te behouden en het benodigde personeel op beide locaties te werven.” Leveranciers en (onder) aannemers wordt verzocht zich eveneens in te zetten ‘voor het positieve gelijke kansenprogramma van Oryx’.

PAR snoeihard over RdK-deal...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.