Caracas klaagt dat Nederland schip Simón Bolívar op Curaçao tegenhoudt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - ‘Venezuela klaagt dat Nederland de aankomst van het schip Simón Bolívar op Curaçao blokkeert’, kopt het Spaanse persagentschap EFE. De Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino López, heeft vrijdag geklaagd dat Nederland op het laatste moment de aankomst van het opleidingsschip Simón Bolívar in de haven van Curaçao zou hebben geweigerd. De aankomst was gepland voor woensdag 3 juli, aldus de minister.

F01Rel Venezuela,,De Nederlandse autoriteiten hebben op het laatste moment de aankomst van het opleidingsschip Simón Bolívar op Curaçao geweigerd, gepland voor 3 juli. Dit is weer een verkeerde stap van de archaïsche en verderfelijke Europese arrogantie”, schrijft de minister op het sociale netwerk X, volgens EFE zonder te verduidelijken of er aanvankelijk een vergunning was verleend die later werd ingetrokken of dat deze nooit was verleend.

De minister van buurland Venezuela voegt eraan toe dat deze weigering de ‘koers van integratie in een regio die schreeuwt om het einde van het kolonialisme’ niet zal belemmeren. Padrino López, die gewoonlijk de onafhankelijkheid en soevereiniteit van elk land verdedigt in interne besluitvorming, aldus het persbureau, geeft geen specifieke redenen voor de Nederlandse weigering.

Geen reactie kabinet-Pisas
Het opleidingsschip Simón Bolívar vertrok op 20 april voor zijn 34e buitenlandse opleidingsvaart naar verschillende Caribische eilanden, evenals naar Mexico, Colombia en Honduras, vanuit de haven van La Guaira, nabij hoofdstad Caracas.

,,We zullen de stem van verzet uitdragen tegen de verklaarde oorlog tegen Venezuela in verschillende vormen en via verschillende middelen”, verklaarde Padrino López tijdens de afscheidsceremonie, uitgezonden door de staatstelevisie VTV. De minister legde uit dat het opleidingsschip gedurende 84 dagen naar acht havens in de regio zou reizen en dat de terugkeer naar Venezuela gepland is voor 13 juli.

De Curaçaose regering van premier Gilmar Pisas (MFK), belast met Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB), heeft nog niet gereageerd op vragen hierover van het Antilliaans Dagblad. Deze krant wordt voor commentaar verwezen naar Buitenlandse Zaken in Den Haag, maar persvoorlichters van dit ministerie waren gisteren allen in gesprek en niet bereikbaar. Deze krant verneemt echter uit goed ingelichte bronnen dat er inderdaad geen toestemming is gegeven voor het bezoek.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.