Schade aan stranden aanzienlijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In tegenstelling tot wat eerder aangenomen werd, zijn er volgens de regering tijdens het noodweer op Bándabou zaterdag geen dammen doorgebroken.

dammenPremier Gilmar Pisas (MFK), tevens GMN-minister, heeft zaterdag samen met medewerkers van het ministerie onder meer de dammen in het getroffen gebied geïnspecteerd, met behulp van een drone. De regering zegt dat ook op de gemaakte luchtfoto’s te zien is, dat de dammen hebben gefunctioneerd en dat ze niet beschadigd zijn.
In een persbericht legt het ministerie uit hoe het dan mogelijk is dat er zoveel water vanuit de dammen naar lager gelegen gebieden stroomden en een spoor van vernieling achterlieten.
,,De dammen functioneren zodanig dat wanneer een dam vol raakt, het water via een uitlaat naar een lager gelegen dam of naar zee wordt geleid. Echter, tijdens overmatige regenval kan een dam snel vollopen en het water snel afvoeren via de uitlaat, waardoor de indruk kan ontstaan dat de dam is gebroken terwijl dat niet het geval is.”
Aansluitend benadrukt GMN: ,,Men moet ook rekening houden met het feit dat bij overmatige regenval op een droge ondergrond, het water zich praktisch net zo snel verplaatst als over beton of asfalt, totdat de ondergrond het water begint op te nemen.”
Het hierboven omschreven scenario, is ook precies wat zich in het gebied van Hòfi Mango heeft afgespeeld. Vlak bij het natuurpark ligt de Kabayé-dam. Normaal gesproken, bij reguliere regenbuien, loopt deze volgens GMN niet snel vol. Maar als dat wel gebeurt, wat zaterdag dus in een rap tempo het geval was, dan stroomt het water naar de lagune achter Playa Santa Cruz, en van daaruit naar zee. Hòfi Mango ligt precies op de overlooproute die het water vanuit de dam volgt. Het is al vaker voorgekomen dat er dan een kleine hoeveelheid water door het natuurpark stroomt. Echter, de uitzonderlijke hoeveelheid regen die zaterdag viel - en die niet alleen uit de dam kwam, maar ook vanuit de omliggende heuvels, maakte dat er een verwoestende overstroming in het park plaatsvond.
Ook verschillende wegen en stranden in het getroffen gebied op Bándabou zijn zaterdag bezocht door Pisas en een team van GMN-ambtenaren. Hij zegt te betreuren dat de stranden die recent nog hersteld zijn, nadat ze door een ruwe zee waren beschadigd, nu opnieuw voor een deel verwoest te zijn. Echter, omdat deze stranden, zoals Playa Lagun en Grote Knip, van groot belang zijn voor het toerisme en de lokale bevolking, zegt hij al het mogelijke te doen om de stranden zo snel mogelijk weer te laten herstellen.
De inspectietocht begon zaterdag op de weg naar de Santa Marthabaai. Door de overvloedige regen is deze beschadigd geraakt. De herstelwerkzaamheden door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning (VVRP) waren toen al bezig.
Van daaruit ging het gezelschap richting Playa Santa Cruz, waar het strand voor een deel beschadigd was door het water uit de eerder genoemde Kabayé-dam. Ook een deel van het asfalt was hier beschadigd. Tot slot waren Playa Lagun en Grote Knip aan de beurt, waar ook een aanzienlijke schade werd aangetroffen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.