Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Crisisbeheersings- en Rampenbestrijdingsorganisatie van Curaçao CRBo) heeft aandacht besteed aan ‘Carib Wave’ op 21 maart.

tsunamiCarib Wave is de dag waarop landen in het Caribisch gebied extra aandacht besteden aan de voorbereiding op een mogelijke tsunami in de Caribische regio. CRBo heeft een combinatie gemaakt van een alarmoefening voor verschillende leden en een tsunami-workshop, onder begeleiding van het Meteorologisch Dienst (Meteo).
,,Een tsunami staat op de lijst van mogelijke risico’s voor Curaçao. Er is wetenschappelijk bewijs dat in het verleden één of meer tsunami’s Curaçao hebben bereikt. Dit maakt het belangrijk om voorbereid te zijn op en bewust te zijn van een mogelijke tsunami in de toekomst”, aldus de regering. Tijdens de workshop hebben CRBo-leden, vergezeld door vertegenwoordigers van het Rode Kruis en reddingsorganisatie Citro gesproken over de noodzaak van een alarmsysteem, voldoende hoge locaties waar mensen hun toevlucht kunnen zoeken, ontsnappingsroutes en hoe deze zichtbaar te maken. Er is ook nagegaan hoe educatie en informatie over tsunami’s verspreid kan worden.
De resultaten van de workshop en de verschillende aanbevelingen van de deelnemers moeten resulteren in een Tsunami Management Plan, samengesteld door Meteo en het Directoraat Risico- en Crisisbeheersing (DRR). Premier Gilmar Pisas (MFK) was ook aanwezig in zijn hoedanigheid van commander-in-chief.

Meteodag gevierd
Het thema voor Wereld Meteorologiedag, die op 23 maart gevierd is, was ‘Aan de vooravond van klimaatverandering’. De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), heeft stilgestaan bij het werk van medewerkers van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) die extreme weersomstandigheden in de gaten houden en assistentie verlenen aan de luchtvaart, de maritieme sector en het algemeen publiek. Daarnaast voert de afdeling klimaat van Meteo onderzoeken uit naar klimaatverandering, en het technische team onderhoudt de infrastructuur en monitoringsystemen van de dienst.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.