Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De belastingopbrengsten van Curaçao zijn in juni dit jaar 37,8 miljoen gulden hoger dan begroot (136 miljoen versus 98,2 miljoen) en de premieopbrengsten zijn 15,8 miljoen hoger dan begroot (77,5 miljoen versus 61,7 miljoen). ,,Hiermee zijn wederom nieuwe records gevestigd”, aldus Financiën.

belasting2,,Nog nooit waren de opbrengsten in de maand juni zo hoog”, vervolgt het ministerie. De grootste meevallers zijn in de maand juni 2023 gerealiseerd bij de winstbelasting (+16,9 miljoen), de onroerendezaakbelasting (ozb, +7,8 miljoen) en de loonbelasting (+6,9 miljoen).
De bijdrage van de omzetbelasting is 46,6 miljoen waarvan 13,3 miljoen door de douane bij invoer is geïnd. De opbrengsten uit hoofde van omzetbelasting betreffen voor 97 procent de zogenaamde ‘lopende verplichtingen’ oftewel de afdrachten of aangifte.
Bij de loonbelasting heeft zelfs 98 procent van de opbrengsten betrekking op de afdrachten op aangifte. Slechts een zeer klein deel van de opbrengsten heeft betrekking op de aflossing van oude schulden. Financiën: ,,Dit benadrukt het structurele karakter van de hogere opbrengsten.”
De stijging van de ozb-opbrengsten kan volgens het ministerie worden verklaard door de aanslagen over het jaar 2023 die momenteel worden opgelegd. ,,De afstemming die nu plaatsvindt tussen de ozb-administratie van de Belastingdienst en de registratie van het Kadaster heeft aan het licht gebracht dat de afgelopen jaren niet alle geregistreerde onroerende zaken in de ozb-heffing zijn betrokken.”
Over het jaar 2023 zal derhalve een aanzienlijk hoger aantal ozb-aanslagen worden opgelegd dan voorgaande jaren en vervolgens zal ook naheffing over voorgaande jaren plaatsvinden.
De opbrengsten uit hoofde van premies sociale verzekeringen zijn in de maand juni 24,5 procent hoger dan begroot en 13,5 procent hoger dan de opbrengsten in juni vorig jaar.
De Belastingdienst van Curaçao werkt naar eigen zeggen ‘hard aan de verbetering van de dienstverlening en het op orde krijgen van zijn eigen administraties en processen’. ,,Dit is een enorme klus en vraagt dus enige tijd.”
Uit de opbrengstcijfers die - volgens Financiën ‘tegen de verwachting van sommigen in’ - blijven stijgen, kan worden opgemaakt dat de Belastingdienst op de goede weg is. Deze resultaten worden verder versterkt door de compliance-activiteiten van SBAB (Stichting Belastingaccountantsbureau) en de douane. ,,De prognose van de opbrengsten voor 2023 blijft derhalve onverminderd positief.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.