‘Als Citro er was geweest, leefde mijn vader misschien nog’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vandaag is het precies 47 jaar geleden dat Citizens Rescue Organization Curaçao (Citro) werd opgericht. Deze vrijwillige reddingorganisatie heeft nog steeds hetzelfde doel en dezelfde drive als 47 jaar geleden: het zoeken naar en redden van mensen die op zee in nood verkeren.

veilingOm dit belangrijke werk te kunnen blijven doen is geld nodig. Veel geld, want subsidies van de overheid krijgt Citro niet. De stichting kijkt dan ook uit naar het fundraisingevenement dat zij op 11 mei organiseren, samen met Stichting Alzheimer.
Deze samenwerking tussen beide stichtingen lijkt niet voor de hand liggend. Het was dan ook een toevallige samenloop van omstandigheden, legt Citro-voorzitter Rudi van Berkel uit: ,,Directe aanleiding was het aanbod van de verdienstelijke, in Nederland wonende Curaçaose kunstenaar José Maria Capricorne, om werken aan te bieden aan de Stichting Alzheimer om te veilen. Zo’n omvangrijk project was echter voor slechts één stichting moeilijk te behappen, waardoor de samenwerking met Citro gezocht werd, die ook al plannen had voor een veiling.”
Naast Capricorne heeft ook de op Curaçao woonachtige kunstenares Gwen Anderson kunstwerken aangeboden voor de veiling. Om een heel persoonlijke reden draagt zij Citro een warm hart toe. Anderson is namelijk zelf een overlevende van een scheepsramp, waarbij ze onder meer haar vader verloor. Zoals ze zelf stelt: ,,Als Citro er toen geweest was, had mijn vader misschien nog geleefd.”
Deze uitspraak van Anderson is misschien wel de beste toelichting op het thema van het fundraisingevenement: Balor di bida (waarde van het leven). Dit thema is op beide stichtingen zeer van toepassing. Op Citro als redder van levens op zee, en op Stichting Alzheimer als verbeteraar van het leven van mensen die geconfronteerd worden met Alzheimer.
Van Berkel helpt graag een misverstand uit de wereld, want veel mensen denken dat mensen redden op zee een taak is van de kustwacht. ,,Ja, de verantwoordelijkheid hiervoor ligt formeel bij de kustwacht”, zo zegt hij. ,,Maar nee, die is daar helemaal niet goed voor uitgerust. Daarom wordt dat in principe uitbesteed aan Citro, die daar speciaal voor ingericht en opgeleid is. Net zoals dat in Nederland het geval is bij de KNRM of in de VS bij de US Coast Guard Auxiliary.
,,Voor het evenement dat op 11 mei plaatsvindt zijn nog kaarten te krijgen”, zegt Van Berkel. Hiervoor krijgt men een luxe driegangendiner bij Landhuis Brakkeput Mei Mei. ,,Maar de veiling spant de kroon”, volgens de Citro-voorzitter. Zo zal waarnemend gouverneur Michèle Russel-Capriles, samen met Dimitri Cloose, de veiling voor haar rekening nemen. Ook de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, zal aanwezig zijn. Zij is tevens beschermvrouw van Citro.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.