Op Dag van de Arbeid stilgestaan bij positie werknemers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Onderwijsvakbond Doen constateert dat alle werkenden in het onderwijs alleen 6 procent van de 12,5 procent coronakorting op het salaris in juni terugkrijgen.

arbeidsdag,,Terwijl in juni alle ministers en Statenleden wel 25 procent van hun salarisinhouding terugkrijgen. Dat is ongelooflijk maar waar”, aldus Doen-voorzitter Marbella Felipa, die hier op de Dag van de Arbeid extra bij stilgestaan heeft. Door alle bonden is stilgestaan bij het onrecht dat werknemers nog steeds wordt aangedaan, maar ook bij wat in de loop der jaren bevochten en bereikt is.
Als lid van de vakbondscentrale Sentral Solidaridat Sindikal (SSS) heeft de bond Doen de Dag van de Arbeid gevierd op Bándabou, om precies te zijn in Hòfi Popo Rojer in Barber. In de voorafgaande kerkdienst in Barber is stilgestaan bij het recht op een achturige werkdag waarvoor in 1886 in Chicago, Verenigde Staten is gevochten. Indertijd waren werkdagen van 14 tot 16 uur normaal. Ook nu weer dreigen mensen, die vooral werkzaam zijn in de hospitalitysector met een nul-urencontract lange dagen te maken van 10 tot 12 uur per dag.
Dit jaar wordt door Doen en SSS gepleit voor het tegengaan van ‘de crimineel hoge kosten voor levensonderhoud’, en voor een ‘integraal sociaal plan’. ,,De ogen sluiten en het gezicht wegdraaien en alleen de werknemers de last laten dragen van de inflatie is net zo crimineel als de hogere kosten zelf”, zo wordt aangevoerd.
De vakbondscentrales Sentral General di Trahadonan di Kòrsou (CGTC) en Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK) waren zoals elk jaar in Otrobanda en de kerk van Santa Famia.
Sprekers waren SSK-voorzitter, Edward St. Jacobs, secretaris-generaal van CGTC, George Hernandez en de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP). Er is een krans gelegd bij de buste van Felix Chacuto aan de Rouvilleweg. Chacuto speelde een belangrijk rol bij een staking op Curaçao waarna de eerste collectieve arbeidsovereenkomst getekend werd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.