CMC dreigt met stop electieve zorg

Willemstad - De regering komt de afspraken in het ‘Akkoord sanering CMC-entiteiten’ niet na. Bij het nog langer uitstellen van de concrete maatregelen zal het ziekenhuis per 9 maart niet meer in staat zijn om ziekenhuiszorg te blijven leveren en crediteuren te betalen.

F03CMC DEC 2022 DUSHI 1Het water staat het CMC aan de lippen. De schulden aan met name leveranciers van medische en verzorgingsmiddelen lopen inmiddels substantieel op. Ook is de overtrekkingsfaciliteit (rood staan) bij Vidanova Bank nagenoeg volledig verbruikt.
Om te voorkomen dat de wachtlijsten verder zullen toenemen moet uiterlijk 9 maart additionele liquiditeit beschikbaar worden gesteld. Anders zal het CMC per die datum moeten stoppen met electieve zorg. De financiële bloeding moet ten eerste gestelpt worden door het openstaande bedrag voor onverzekerde zorg en covid-zorg te voldoen, aldus het CMC in een brief aan de regering.

Op 19 oktober 2022 zijn de regering en de CMC-entiteiten tot een akkoord gekomen voor de sanering van het ziekenhuis. Onder het kopje ‘Afspraken en Actiepunten’ zijn veertien afspraken met bijbehorende acties, uitvoeringsinstanties en tijdpaden vastgelegd. Helaas moet CMC-Exploitatie (de ziekenhuisleiding) constateren dat het de afgelopen 4,5 maanden aan de zijde van de regering aan urgentie heeft ontbroken.

,,CMC heeft alle acties die op haar bord lagen tijdig genomen. Aan de zijde van de regering kan dat van geen enkele van de afgesproken acties gezegd worden. Deze handelswijze is in strijd met het akkoord en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, schrijft het CMC. ,,Het verhoudt zich ook niet met de in het akkoord onderkende grote financiële nood en afspraak de problemen aan te pakken ‘ter voorkoming van een deconfiture’ van de CMC-entiteiten.”
De financiële nood is acuut. Het ziekenhuis sloot 2022 af met een negatief eigen vermogen van 213,85 miljoen. Verder heeft het CMC voor 130,4 miljoen aan facturen onbetaald gelaten, waarvan 103,1 miljoen aan CMC Vastgoed, 17,1 miljoen aan ADC en 10,2 miljoen aan overige crediteuren. Tot slot leed de instelling een jaarverlies van 58,2 miljoen.

Concreet verzoekt de ziekenhuisleiding de regering om het akkoord zo spoedig mogelijk na te komen en de nodige aanvullende afspraken te maken, met als doel dat de grote financiële problemen van het ziekenhuis worden aangepakt.
Zoals meerdere malen naar voren is gebracht ligt de oorzaak van de precaire financiële situatie van het CMC bij te hoge kapitaallasten als gevolg van de financiering van 625 miljoen die als ‘een spreekwoordelijke molensteen hangt om de nek van de CMC-entiteiten’. Ook het ontoereikende zorgbudget ligt ten grondslag aan de financiële problemen van het ziekenhuis.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.