Tijdelijke benoeming RvC-leden CBCS omzetten in definitieve

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het wil nog niet erg vlotten met de definitieve benoemingen van de tijdelijk door het Hof in de raad van commissarissen (RvC) van de Centrale Bank CBCS aangestelde leden Miroslava Wedervoort en Patrick Newton.

F06 CBCS DushiDat blijkt uit een schrijven van de minister van Financiën van Curaçao aan zijn directe collega en ambtgenoot van Sint Maarten. Beide landen, Curaçao en Sint Maarten, vormen een monetaire unie en delen de gezamenlijke Centrale Bank. Daarvoor zijn vergaande afstemming en samenwerking nodig.
Bewindsman Javier Silvania (MFK) in Willemstad laat aan minister Ardwell Irion in Philipsburg weten dat het contact van zijn kabinetschef met het kabinet van Irion ‘helaas niet tot het nodige heeft geleid’.

,,Gelet op het feit dat reeds sinds geruime tijd de termen aanwezig zijn om de betreffende tijdelijke benoemingen om te zetten in definitieve benoemingen, en het onwenselijk is om de thans nog geldende tijdelijke aanstellingen te laten voortduren - de tijdelijke benoemingen door de president van het Gemeenschappelijke Hof zijn slechts bedoeld als noodvoorziening om te voorkomen dat de CBCS op enig moment zonder RvC zou komen te zitten - doe ik een dringend beroep op u het daartoe te leiden dat van de kant van Sint Maarten met spoed het nodige wordt gedaan opdat op zo kort mogelijke termijn de landen Curaçao en Sint Maarten kunnen komen tot het doen van de desbetreffende gezamenlijke voordrachten.”

Zo luidt de volzin van Silvania aan de bewindsman op Sint Maarten. Er klinkt ook enig ongeduld in door. De kwestie blijkt dan ook al langer te spelen. Want met het oog op de definitieve benoeming van Wedervoort en Newton heeft de Curaçaose minister al op 26 augustus 2022 de gouverneur van Curaçao de desbetreffende concept-benoemingsbesluiten ter vaststelling aangeboden.
Conform het Centrale Bank-Statuut vindt de benoeming van de leden van de CBCS door Curaçao en Sint Maarten gezamenlijk plaats, bij landsbesluit; dat wil zeggen dat de benoemingen in beide landen betrekking moeten hebben op dezelfde personen en op dezelfde benoemingsperiode.

Gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao heeft daarop aan Silvania laten weten dat de vaststelling van deze concept-benoemingslandsbesluiten wordt aangehouden, in afwachting van dezelfde voordrachten van de minister van Financiën van Sint Maarten aan de gouverneur van Sint Maarten.
Aangezien er sindsdien geruime tijd is voorbijgegaan en het de gouverneur van Curaçao ‘niet is gebleken dat inmiddels op Sint Maarten stappen zijn gezet om ook daar deze voordrachten te doen’, heeft de gouverneur in Willemstad aan minister Silvania laten weten ‘het niet langer zinvol te achten om de concepten nog langer onder zicht te houden’ en ze aan de bewindsman teruggestuurd.

Wedervoort en Newton (laatstgenoemde is tevens directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou, red.) zijn de ‘Curaçaose’ RvC-leden. In de raad zitten verder ook de volgende commissarissen: Ahmed Bell en Jason Rogers (de ‘Sint Maartense’ leden), terwijl Julian Lopez Ramirez nog altijd de tijdelijke voorzitter van de RvC van de CBCS is. Hij is ad-interim president-commissaris. Er zou een voordracht zijn gedaan voor een nieuwe voorzitter, maar het is wachten op de aanpassing van het Landsbesluit vertrouwensfuncties Sint Maarten; namelijk om de voorgedragen leden te kunnen screenen en (definitief) aan te stellen (zie kader ‘Vertrouwensfunctie’).
Er is één voordeel: de huidige gouverneur van Sint Maarten, Ajamu Baly, was eerder en zelfs tot voor kort commissaris bij de CBCS. Hij is dus op de hoogte van de urgentie. Het is afwachten wat de Sint Maartense minister van Financiën Irion nu doet. Want tot nu toe heeft Silvania op Curaçao nog geen enkele reactie vanuit Philipsburg mogen ontvangen.

Vertrouwensfunctie en integriteitscriteria
In het licht van de definitieve benoemingen van de commissarissen van de CBCS heeft gouverneur George-Wout van Curaçao aandacht gevraagd voor het volgende: bij de wijziging van het Landsbesluit inzake vertrouwensfuncties is met ingang van 15 januari 2022 de functie van lid van de raad van commissarissen (RvC) van de CBCS toegevoegd aan de lijst van zogeheten vertrouwensfuncties op Curaçao. Op basis daarvan geldt dat de kandidaten voorafgaand aan de benoeming gescreend moeten worden door de Veiligheidsdienst van Curaçao (VDC).
Voor zover bekend heeft Sint Maarten nog niet voorzien in de aanwijzing van de functie van RvC-lid CBCS als een vertrouwensfunctie. Hiermee komt de vraag op, aldus minister Silvania, hoe op Sint Maarten in de voorwaarden uit het Centrale Bank-Statuut met betrekking tot de vereisten voor het lidmaatschap, wordt voorzien; met name op het gebied van integriteit.
Immers, ook de kandidaten van Sint Maarten zullen door de gouverneur van Curaçao bij landsbesluit benoemd moeten worden, en uiteraard zullen daarbij dezelfde integriteitscriteria van toepassing moeten zijn.
Dit is een terugkerend punt bij het doen van toekomstige gezamenlijke voordrachten; daarom is het naar de mening van Silvania noodzakelijk dat dit wordt geadresseerd. Hij verneemt daarom graag van zijn ambtgenoot Irion hoe Sint Maarten omgaat met en voorziet in de integriteitscriteria.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.