‘Akkoord over Heads of Agreement; nu nog proof of funds van equity’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - RdK-interim-directeur Patrick Newton noemt geen naam van de nieuwe equity partner van beoogd operator CPR, maar zegt wel dat het een Amerikaanse groep is die een miljard dollar aan eigen vermogen inbrengt. Dat geld is er nog niet, maar RdK heeft ‘alle vertrouwen’ in de herstart van de Isla-olieraffinaderij.

RdKNewtonDat verklaarde Newton gisteren in de Staten. Hoewel de vergadering ging over de vervalsingen door een eerdere equity partner van preferred bidder Caribbean Petroleum Refinery (CPR), waar het parlement helderheid over wilde, vertelde de topman van overheids-nv Refineria di Kòrsou aan het slot van zijn inbreng dat het allemaal goed gaat komen.
,,Er is overeenstemming over de Heads of Agreement (HoA). De onderhandelingen daarover zijn afgerond. Door het regeringsteam, het RdK-team en CPR-team. De screening is wat ons betreft afgerond. We hebben CPR over het financiële plan en het businessplan doorgezaagd, want het mag absoluut niet klappen over drie of vier jaar. Daarom is het aandeel eigen vermogen zo belangrijk. Welk stootkussen heeft CPR? We hebben nu het comfort dat de plannen goed zijn”, verklaarde Newton, met naast hem voorzitter Herbert Mensche van het headhuntingteam.
Toch mist er nog iets en misschien wel het belangrijkste: de proof of funds van equity, zo geeft RdK aan. Daar wordt zeer nauwkeurig naar gekeken, nadat CPR daar eerder ‘een beetje onzorgvuldig’ mee was. ,,Nu gaat het om een serieuze Amerikaanse groep, die de documenten via hun advocaat stuurt. We willen nu niet meer obligaties zien, maar geld gestort op de Curaçaose bankrekening.”
Hij wil na alles wat er is gebeurd rond de vervalsingen, op 29 december met veel details onthuld door het Antilliaans Dagblad, het niet kleiner maken. Maar als je de principiële vraag stelt, dan zeg ik ‘ja, we gaan door met CPR’.”
De voornaamste reden is dat CPR volgens Newton en Mensche feitelijk drie keer uitvoerig is gescreend. Door Thomson Reuters voor eventuele ‘red flags’. Later door FTI Consulting. En toen er sterke vermoedenswaren van de vervalsing door de vorige equity partner van CPR is aan NFI nadrukkelijk gevraagd of kan worden uitgesloten dat CPR heeft meegewerkt aan het opmaken van valse documenten. ,,Dat kan volgens NFI niet onomstotelijk worden vastgesteld.” Reden voor RdK om aan te geven dat CPR drie keer een screening met succes heeft doorlopen.
Volgens RdK ‘moeten we verder’. Na vier keer falen met voorgaande preferred bidders. Curaçao probeert al tien jaar een nieuwe exploitant te vinden. Dit is de vijfde poging. Newton wijst op het belang voor de werkgelegenheid en de economie. ,,We doen het bedachtzaam, stap voor stap, en transparant.”
Tijdens een eerdere bijeenkomst met de Staten in besloten kring, het zogeheten seniorenconvent, op 21 oktober, was veel over de vervalsingen ‘nog niet bekend’, aldus de directeur, die zelf liever spreekt van ‘niet-authentieke documenten’.

‘CPR by far de beste’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.