Minister van Onderwijs dient financieringsverzoek in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sythree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) heeft bij de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen (D66), een verzoek ingediend voor financiering voor het opknappen van drie scholen.

opknapbeurtHet gaat om een eerste bedrag van de eerder door Nederland toegezegde 30 miljoen euro na het politiek akkoord over het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Het geld is specifiek bedoeld om te investeren in het opknappen van scholen. Het gaat nu om een bedrag van ruim 6,7 miljoen gulden. ,,In overleg met de schoolbesturen en technische professionals zijn alle benodigde documenten verzameld, die met het verzoek aan de staatssecretaris zijn meegestuurd. Het gaat dus om drie scholen van een lijst van twaalf die opgeknapt moeten worden, te weten Kolegio Erasmo en de scholen voor funderend onderwijs Nelly Winkel en Cola Debrot”, aldus de minister.
Er is volgens hem ook al antwoord gekomen van een ambtenaar van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), dat de stukken ontvangen zijn en er direct werk van gemaakt zal worden. ,,Het project start zodra het verzoek is geaccordeerd”, aldus de minister.
Aan het nu ingediende verzoek is een heel traject vooraf gegaan. Zo is samen met het Nederlandse bedrijf Policy Productions eerst een inventarisatie gemaakt van de leegstand op scholen. Op basis van de gegevens over leegstand wordt een plan ontwikkeld voor het sluiten en samenvoegen van scholen. De regering is nog in afwachting van het vormgeven van dit nieuwe huisvestingsplan. Ondertussen zijn twaalf scholen aangewezen door de schoolbesturen die meteen opgeknapt kunnen worden omdat zij voldoende leerlingen hebben en er geen leegstand dreigt.
Policy Productions kwam eerder tot de conclusie dat van alle onderzochte scholen nu 1.272 lokalen in gebruik zijn in 85 gebouwen. Op basis van het leerlingenaantal in 2021, zijn er 931 lokalen nodig die verdeeld kunnen worden over 62 gebouwen. Op basis van een prognose van het leerlingenaantal in 2030, zijn er over acht jaar 636 lokalen nodig in 50 gebouwen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.