Bakhuis: Wandelaars en fietsers blijven welkom

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Koraal Tabak Estates heeft huisregels opgesteld waaraan wandelaars en fietsers zich moeten houden. Grote groepen moeten toestemming vragen om het gebied te betreden. Maar vanwege de enorme overlast wordt gemotoriseerd verkeer voorlopig niet toegelaten.

F01 Koraal Tabak huisregels 1De familie Bakhuis is eigenaar van het gebied van meer dan 400 hectare dat grenst aan de Sint Jorisbaai. Ongeveer de helft is conserveringsgebied. Op het andere deel is een terrein uitgezet voor de bouw van Porta Kurá Bunita. De laatste formaliteiten moeten nog worden afgerond maar Yadira Bakhuis verwacht dat eind dit jaar en ‘mogelijk eerder’ met de aanleg van de infrastructuur kan worden begonnen. Bij de ontwikkeling van het project staat behoud en beheer van natuur en ecologie centraal.

Dat is volgens Bakhuis ook precies de reden dat met hulp van de politie hard wordt opgetreden tegen ongewenst gemotoriseerd verkeer. Volgens Bakhuis zijn de afgelopen jaren enkele keren onder andere SUV’s, quads en motoren via de noordkant ’s nachts het terrein binnengekomen en hebben deze grote schade veroorzaakt. ,,Ze zijn gewoon over de aarden wallen heengereden, hebben bomen omver getrokken en een slavenmuur met de grond gelijk gemaakt en een enorme rotzooi achtergelaten”, zegt Bakhuis. ,,We hebben de muren weer opgetrokken van rotsblokken die vanuit de zee op de kust worden geworpen.” Koraal Tabak was traditioneel open voor alle publiek. Bakhuis: ,,Maar we hebben de grenzen nu moeten sluiten, vanwege de mentaliteit van een deel van de bezoekers.”

De bouwwerkzaamheden zullen al met al twee jaar duren. In die periode zijn wandelaars en fietsers nog altijd welkom. ,,Dat zijn mensen die weten hoe ze zich in een natuurgebied moeten gedragen”, zegt Bakhuis. ,,Alleen grote groepen moeten toestemming vragen, om overlast te voorkomen.” Wandelorganisaties hebben de advertentie met regels van Koraal Tabak met elkaar gedeeld en binnenkort ligt er een formulier met de huisregels bij de portier. Bakhuis zegt positieve reacties te hebben gekregen. ,,Er was alleen onduidelijkheid over wat een ‘grote groep’ is en waar je toestemming moet vragen.”

Woningen te koop

Porta Kurá Bunita wordt een afgesloten gemeenschap met huizen, appartementen en penthouses, vanaf 350.000 gulden tot meer dan zeven ton. Het strand bij Sint Jorisbaai wordt opgeknapt en er komen wandel- en fietspaden. Het gebied blijft toegankelijk voor het publiek, maar wie niet in het park woont, betaalt entree. Bakhuis zegt oog te hebben voor de wandelaars en fietsers die hier al jaren komen. Gedacht wordt aan een vorm van lidmaatschap. Wat betreft het toelaten van grote groepen, zal het beleid afhangen van hoe mensen zich gedragen. Bakhuis: ,,Als de regels gerespecteerd worden, kunnen we mogelijk weer delen in het gebied vrij toegankelijk maken, maar is dat niet zo, dan moeten we juist strenger zijn.”

Uitgangspunt van de ontwikkelingen in Koraal Tabak Estates is het behoud van de natuurlijke waarden in het gebied. Bakhuis noemt als voorbeeld een cactusbos dat honderd jaar oud is. ,,Zulke objecten willen we echt beschermen.” De bijzondere ecologie wordt geïnventariseerd door EcoVision. Op basis van dat onderzoek zullen ook nieuwe wandelpaden worden aangelegd en bepaalde geulen worden omgelegd om te voorkomen dat het regenwater in de zee verdwijnt. De bedoeling is dat het water op drie, vier plekken wordt opgevangen.

,,Waterbeheer is een van de belangrijkste projecten waaraan we werken”, zegt Bakhuis. Want nu nog is Koraal Tabak een ‘zeer droog gebied met een beperkte vegetatie’. Wat Bakhuis betreft groeit het aantal plantensoorten van zo’n 45 naar 500. Dat kan door regen- en afvalwater op te vangen en met een goed systeem van rooien en geulen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).