Ondanks accreditatie klaagt het veld over de afgestudeerden
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Lerarenopleiding Funderend Onderwijs (Lofo) aan de University of Curaçao (UoC) levert onvoldoende gekwalificeerde leerkrachten af. Dat wordt opgetekend in de nulmeting uitgevoerd door de Curaçaose en Nederlandse inspecties van onderwijs.
,,Scholen geven aan dat het moeilijk is om aan onderwijspersoneel te komen, maar dat het personeel dat van de Lofo afkomstig is in hun ogen onvoldoende gekwalificeerd is. De belangrijkste kritiek die scholen uiten op nieuwe leerkrachten en docenten van de Lofo is een gebrek aan beheersing van de Nederlandse taal, een gebrek aan rekenvaardigheden en een gebrek aan een grondhouding (of intrinsieke motivatie) waarbij het enthousiasme voor en belang van kennisoverdracht centraal staat”, aldus het rapport. Maar, zo wordt er direct achteraan gesteld: ,,Tegelijkertijd heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) positief geoordeeld over de Lofo, wat in contrast staat met de signalen die de werkgroep van de scholen heeft ontvangen.”
Waar het gaat om de taalbeheersing worden verschillende oorzaken aangewezen in het rapport: ,,De instroom in de Lofo is hoofdzakelijk afkomstig uit het secundair beroepsonderwijs en daarvoor uit het vsbo, waar de taalbeheersing een punt van zorg is. Leerkrachten in het funderend onderwijs worden geacht instructies in het Nederlands en het Papiaments te kunnen geven. Daarnaast worden ze ook geacht de lessen Engels en Spaans in groep 7 en 8 te verzorgen, te kunnen differentiëren naar het taalniveau van de leerling in alle schoolvakken en hierbij de didactiek van een moedertaal en vreemde taal te hanteren. De tijd en aandacht die op de Lofo besteed wordt aan deze talen en de te hanteren differentiatie en taaldidactiek is niet voldoende om aan al deze voorwaarden te voldoen.”