Volkstelling Census 2022 een jaar uitgesteld

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De bureaucratie bij de financiering van projecten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de grootste bottleneck waardoor er geen actuele cijfers gepresenteerd kunnen worden over bijvoorbeeld de inflatie dit jaar als gevolg van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. ,,De bureaucratie is enorm”, stelt CBS-directeur Sean de Boer tegenover deze krant, verwijzend naar het systeem binnen de overheid van bestelbonnen. 

CBSOver zijn reactie heeft hij overleg gevoerd met de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP). De Boer: ,,Het is zelfs zo dat ook de vorig jaar aangekondigde volkstelling Census 2022 een jaar verschoven is. De tryout-onderzoeken zijn deels verricht, maar zelfs deze konden niet afgerond worden.” De CBS-directeur is gevraagd om een reactie op een bericht van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) die verbolgen is over het feit dat het CBS geen inflatiecijfers kan afgeven. ,,Niet de technologie of de methodologie is het probleem. Alles vertraagt rondom de financiering van projecten. Wij werken met freelancers die de informatie en cijfers moeten vergaren. Maar als wij geen geld hebben op onze rekening, dan kunnen we hen niet inzetten. Voorheen had het CBS een onderzoeksbudgetrekening. Daar stond geld op en daarover moest het CBC zich verantwoorden volgens de comptabiliteitsregels. Deze rekening is er niet meer, waardoor er geen flexibiliteit of buffer is voor het uitvoeren van onze onderzoeken.”

Meer specifiek gevraagd naar mogelijke samenwerking met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) als het gaat om consumentenprijzen, antwoordt De Boer: ,,Vanuit de overheid zou deze samenwerking gestimuleerd kunnen worden. Dat zou dan ook moeten inhouden dat we op dezelfde manier de prijzen meten. Wij houden ons bijvoorbeeld aan de codes en standaarden die de Verenigde Naties voorschrijven. De zogenoemde Coicop.” De Classification of Individual Consumption according to Purpose (Coicop) ligt ten grondslag aan de classificaties die voor consumptieve uitgaven worden gebruikt binnen onder andere de Nationale Rekeningen, de Consumentenprijsindex en het Budgetonderzoek.

Om terug te komen op de VBC, die schrijft in een persbericht dat ‘zelfs de inflatiecijfers over de maand januari en februari niet gegeven kunnen worden’. ,,Dit is heel triest want het CBS speelt een belangrijke rol om de regering van informatie te voorzien op basis waarvan onder andere het sociaaleconomisch beleid bepaald kan worden. En het statistiekbureau is niet alleen belangrijk voor de regering, maar voor iedereen, de hele samenleving, van jongeren die schoolprojecten hebben tot investeerders die zich op het eiland willen vestigen. Ook de VBC maakt gebruik van de cijfers van het CBS en vormen op basis daarvan een opinie. Het is daarom onacceptabel dat in deze moderne tijd, met de technologische mogelijkheden, het CBS geen cijfers kan produceren.” De VBC vraagt zich ook af hoe de regering met Nederland kan onderhandelen over het schrappen van de 12,5 korting op het inkomenspakket van ambtenaren als de inflatie op het eiland niet inzichtelijk gemaakt kan worden.”

‘Uitstel Census niet bekend

De minister van Financiën heeft geen verdere informatie over de stand van zaken inzake de Census 2022. Maar hij bevestigt wel dat ‘bij het Kabinet van de minister van Financiën er momenteel geen omslagen inzake Senso 2022 zijn die nog getekend moeten worden’. Silvania: ,,Ik zal bij de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP), waar het CBS onder valt, informeren naar eventuele knelpunten zodat een passende oplossing kan worden gevonden. Ik zal de minister van BPD, in zijn rol als eindverantwoordelijke minister voor CBS, zoveel mogelijk ondersteunen.” De minister van Financiën kan overigens geen antwoord geven op de vraag wat er misgaat bij de financieringsprocedures, zoals het CBS stelt. ,,In de begroting die de Staten hebben goedgekeurd, is geld gereserveerd voor de reguliere taken van het CBS. En dankzij het beleid van de minister van Financiën heeft de overheid geen liquiditeitstekort”, zo stelt hij tot slot.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.