Casha-voorzitter: Check niet-geregistreerde adressen

Van een onze verslaggevers
Willemstad - Van de toeristen uit Noord-Amerika, Europa en Zuid-Amerika die langer dan een dag verblijven op het eiland, verbleef in de maand maart circa 17 procent in een accommodatie waarbij bij binnenkomst op het eiland enkel een straatnaam is opgegeven. Het is aannemelijk dat een groot deel van deze bezoekers in een appartement verbleef dat niet bij de belastingdienst noch bij de Kamer van Koophandel (KvK) is geregistreerd en dus geen room tax betaald heeft.

CashaDat betekent verlies aan inkomsten voor Curaçao dat dringend geld nodig heeft, en is bovendien niet eerlijk tegenover zij die wel belasting betalen, onder wie de leden van de Curaçao Apartment Small Hotel Association (Casha) en de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata).

Het genoemde percentage is afkomstig van Curaçao Tourist Board (CTB) in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Uit de CTB-cijfers blijkt dat in maart 2022 gemiddeld 59,3 procent van de toeristen in een resorthotel verbleef; 11 procent ging naar een geregistreerd appartement of huis; 12 procent naar familie en vrienden en van de overige 17 procent is alleen een adres bekend.

Volgens het CTB hebben toeristen in de maand maart 391.461 avonden doorgebracht op het eiland. Als daar de ongeregistreerde 17 procent over wordt berekend, dan zijn 66.548 nachten doorgebracht in niet-geregistreerde onderkomens. Als deze berekening nog verder wordt doorgetrokken, dan kan het volgende gesteld worden: Ervan uitgaande dat een appartement gemiddeld 80 dollar per nacht kost en gemiddeld 30 procent daarvan naar de belasting gaat, liep het eiland in de maand maart alleen al ruim 1,5 miljoen dollar mis.

Gerlinde Berckmoes, voorzitter van Casha, onderschrijft deze berekening van de krant. Het achterhalen van welke appartementen en villa’s niet geregistreerd zijn - en mogelijk dus geen belasting betalen - is volgens haar echter een koud kunstje. ,,Omdat de toeristen wel invullen in hun Passenger Location Form (PLC) waar ze logeren. De belastingdienst op Curaçao zou achter de adressen aan moeten gaan die niet geregistreerd zijn. Er wordt al jaren over geklaagd dat veel verhuurders van appartement geen belasting betalen, maar het ontbreekt hen zo te zien aan de wil om dat aan te pakken.”

Berckmoes merkt dat er vanuit de politiek nu wel meer actie wordt ondernomen. ,,De huidige minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), heeft al met ons rond de tafel gezeten en is van plan de 7 procent omzetbetasting rechtstreeks te gaan innen bij Airbnb-aanbieders op internet. Maar Curaçao loopt dan nog steeds de andere belastingen mis, zoals winstbelasting, inkomensbelasting en de sociale afdrachten. En de andere verhuurders die noch via Casha, noch via Airbnb geregistreerd zijn gaan dan nog vrijuit. Maar hoe meer geld er is voor Curaçao hoe beter voor ons allemaal”, aldus de Casha-voorzitter.

Casha heeft zelf ook een lijst met 400 aanmeldingen van appartementen die lid willen worden maar geen belastingregistratie hebben. ,,Wij willen die lijst niet afstaan omdat het niet eerlijk is tegenover deze mensen. Want die worden dan gestraft, terwijl ze wel lid wilden worden. Er moet aandacht zijn voor de gehele groep.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.