Gerstenbluth: Kwetsbare ouderen beschermen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De piek van de omikrongolf is voorbij. Het aantal dagelijkse coronabesmettingen op Curaçao daalt en in het ziekenhuis komen geen nieuwe covidpatiënten op de ic. Flink versoepelen kan dus, maar wel met één voorwaarde: denk aan de kwetsbare ouderen!

versoepelingenDat is in drie zinnen de kern van de boodschap in de persconferentie gisterochtend. Premier Gilmar Pisas (MFK) kondigde de verregaande versoepelingen af, maar niet zonder steeds weer een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking. Pisas bedankte de inwoners van Curaçao voor hun goede gedrag in de afgelopen weken. Daardoor is het mogelijk om vanaf vandaag de avondklok op te heffen en weer activiteiten toe te staan. ,,Maar de coronapandemie is nog niet voorbij”, temperde de premier direct de vreugde. De regering vraagt iedere burger, juist nu de maatregelen worden versoepeld, zich op verantwoorde wijze te gedragen. Pisas: ,,Het is geen free-for-all. Neem de voorzorgsmaatregelen in acht.” Dan gaat het om afstand houden, ventileren in afgesloten ruimtes, hygiëne (handen wassen, mond en neus bedekken bij niezen of hoesten), thuisblijven bij symptomen en een mondkapje dragen in afgesloten ruimtes waar niet voldoende afstand gehouden kan worden.
Vanaf vandaag is ook het samenscholingsverbod met meer dan vier mensen ingetrokken. Evenementen en activiteiten, ook met dans en muziek, kunnen weer doorgaan, met binnen maximaal 200 personen en in de open lucht maximaal 400 bezoekers. Dat geldt ook voor sportactiviteiten, begrafenissen, trouwerijen en doopfeesten. Een QR-code of testen is niet nodig. Premier Pisas wijst erop dat organisatoren er altijd rekening mee moeten houden dat een activiteit onverwacht toch niet door kan gaan. ,,Als uit de cijfers en analyses blijkt dat het de verkeerde kant opgaat, kan het nodig zijn dat we op korte termijn weer moeten opschalen.”
Het versoepelde pakket maatregelen geldt tot 12 maart. Dan wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. De teugels kunnen losgelaten worden, nu duidelijk is dat de piek van de omikrongolf echt voorbij is. ,,Het aantal dagelijkse besmettingen bleef nog even hangen rond de honderd, maar gaat nu poko poko, heel langzaam, verder omlaag”, lichtte epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toe. ,,Het aantal infecties is voor ons eiland nog steeds relatief hoog, maar we zien een duidelijke afname.” Met minder besmettingen, opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) én covidpatiënten op de intensive care (ic) van het ziekenhuis, is het verantwoord om flink te versoepelen. Gerstenbluth: ,,De afname van ic-patiënten is helaas wel het directe gevolg van het overlijden van covidpatiënten die daar lange tijd verzorgd werden. Maar tegelijkertijd komen er ook geen nieuwe patiënten met Covid-19 bij, die ic-zorg nodig hebben.”
De omikronvariant heeft laten zien superbesmettelijk te zijn, maar minder ziekmakend dan zijn voorganger, de deltavariant. Uit de cijfers van de ziekenhuisopnames blijkt keer op keer dat 90 procent van de covidpatiënten in het CMC niet gevaccineerd is. De meeste sterfgevallen betreffen mensen van 65 jaar en ouder en ook 75 procent van de dodelijke slachtoffers heeft zich niet laten vaccineren. De versoepelingen worden daarom toch met het nodige voorbehoud aangekondigd. De grootste zorg betreft de groep kwetsbare ouderen in de samenleving. Als daaronder weer te veel mensen besmet raken met het coronavirus kunnen de opnames in het ziekenhuis en vervolgens op de ic alsnog oplopen. Gerstenbluth: ,,We kunnen versoepelen, maar dan moeten we wel onze kwetsbare ouderen beschermen. Dat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Je kunt van alles doen om een besmetting van je vader, moeder, opa of oma te voorkomen.”

Noodtoestand verlengd
Het kabinet-Pisas heeft besloten de noodtoestand te verlengen. De wetgeving ‘Lei Estado di Emergensia’ is vanaf 7 maart nog eens 90 dagen van kracht. Daartoe is besloten omdat ‘Covid-19 nog altijd een wereldwijde pandemie is’ en ‘in het algemeen belang van de volksgezondheid’. De bedoeling is wel dat de noodtoestand wordt opgeheven zodra ‘de situatie dat toestaat’. Meer informatie over de wetgeving is te vinden op wjz.gobiernu.cw.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.