‘Ook fraude QR-code strafbaar’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Organisatoren van evenementen en activiteiten met een hoog risico die zich niet aan de toegangscontroles houden, kunnen een flinke boete verwachten.

boetesDat kan bij herhaling oplopen tot 6.000 gulden.
De overheid maakt onderscheid in de grootte van een bedrijf en of het al dan niet de eerste keer is dat men in de fout gaat. Een zaak met één tot vijf medewerkers gaat voor 1.500 gulden op de bon bij een eerste overtreding en voor 1.750 gulden bij de tweede keer. Voor bedrijven met 5 tot 25 werknemers is dat respectievelijk 3.000 en 3.500 gulden. Een bedrijf met meer dan 25 medewerkers krijgt een boete van 5.000 gulden als voor het eerst niet wordt voldaan aan de toegangscontroles en zelfs 6.000 gulden bij een tweede keer. Voor alle zaken geldt dat bij drie of meer overtredingen een dagvaarding volgt. ,,De rechter zal dan zeker een hoger bedrag eisen”, aldus de overheid.
Bij evenementen en activiteiten die zijn aangemerkt als ‘hoog risico’ moet aan bezoekers duidelijk kenbaar worden gemaakt dat het vervalsen van of frauderen met QR-codes en vaccinatiebewijzen strafbaar is. De mededeling moet in ten minste drie talen en in ieder geval in het Engels en Spaans te lezen zijn. Minister-president Gilmar Pisas (MFK) zei gisteren tijdens een persconferentie dat de regering werkt aan een QR-code voor bezoekers uit andere landen dan Europa die toegang biedt bij activiteiten op het eiland. Pisas zei te verwachten dat die nieuwe code begin december geïntroduceerd kan worden.
Voor bezoekers uit de Verenigde Staten (VS) is vanaf vandaag een tijdelijke maatregel van kracht. Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn krijgen op Curaçao toegang tot een activiteit met een hoog risico als zij drie documenten kunnen laten zien: een geldig vaccinatiebewijs van de CDC, een identificatiebewijs én het Curaçaose PLC-formulier. Het gaat dus om volledig gevaccineerde mensen die ofwel ingezetene zijn van de VS, of de Amerikaanse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning voor de VS.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).